Simona Ionescu / Redactor Șef

Rețetă de Soufra, o plăcintă creață, grecească, cu cremă

Rețetă de Soufra, o plăcintă creață, grecească, cu cremă
Soufra este o plăcintă grecească tradițională, creață. Aceasta conține cremă din multe ouă și e parfumată cu coaja de lămâie și zmeură.

Pentru Soufra grecii folosesc foi de plăcintă, acele filo, după cum mai sunt ele cunoscute. Aceșeași foi se regăsesc și în altă prăjitură nemaipomenită pe care am învățat să o preparăm tot de la greci, portokalopita.

Ingrediente pentru Soufra, o plăcintă creață grecească

Un pachet de foi fine de plăcintă (400g)
150g unt topit

Pentru crema cu ouă: 5 ouă medii
Un praf de sare
2 lingurițe de zahăr vanilat bourbon
Coaja rasă de la o lămâie mică (atenție, alegeți lămâi bio, cu coaja netratată)
150g zahăr
600ml smântână lichidă (cu minim 20% grăsime)

130g zmeură proaspătă (sau alte fructe, afine, mure, căpșuni, sau toate combinate)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Oana Constantin (@oana_dulcinele)

Mod de preparare

Oana Constantin, creatoare de conținut care publică sub numele Oana-dulcinele pe Instragram, dezvăluie rețeta sa specială de prăjitură grecească Soufra, dar și modul de preparare. E foarte simplu de făcut prăjitura.

„Am decongelat pachetul de foi, apoi am început să ung prima foaie cu unt topit și am pus alta deasupra pe care am uns-o și pe ea cu unt. Am strâns cele două foi (ca pe evantai) și le-am rulat apoi am pus ruloul in mijlocul tăvii de copt unsa și ea cu unt (tava are cam 26-27cm in diametru iar marginile sunt destul de înalte pentru că prăjitură se va umfla considerabil în timpul coacerii). Am continuat și cu restul de foi tot 2 câte 2 (atenție, nu strângeți prea tare evantaiul pentru că vrem să rămână cât de cât spatiu între pliuri).

Am dat tava la cuptor după ce am uns-o cu untul rămas (15 min. la 180°C sus-jos fără ventilație). Între timp am mixat toate ingredientele pentru cremă și la terminarea timpului de coacere intermediar am turnat crema peste foile semi-coapte și am presărat pe deasupra zmeură. Am reintrodus tava la cuptor pentru încă 30 – 35min. Vă recomand să lăsați prăjitură să se răcească complet înainte de a o felia. Eu am servit-o simplu pudrată cu zahăr”, a dezvăluit Oana Constantin.

Sursa: Instagram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre