Rețetă pentru cea mai scumpă mâncare de sezon: Urzici cu mămăliguță

Rețetă pentru cea mai scumpă mâncare de sezon: Urzici cu mămăliguță
Urzicile, aceste buruieni care încep să crească primăvara, sunt recunoscute pentru efectele lor curative. Lumea le caută în această perioadă pentru că ele ajută la detoxifierea organismului.

Deși piețele sunt pline de urzici în perioada aceasta, există un impediment. Pe fondul scumpirilor care au afectat toate domeniile, s-au scumpit și acestea. Dacă anul trecut, în plin sezon, urzicile se vindeau cu 25 de lei kilogramul, acum aceeași cantitate costă nu mai puțin de 40 de lei. Ceea ce face ca mâncărica de urzici să devină cea mai scumpă mâncare de sezon. Să ne gândim numai că un kilogram de urzici costă mai mult decât prețul cărnii de pui, al cefei de porc sau al cărnii de vită.

De ce sunt sănătoase urzicile proaspete

Urzicile aduc o serie de beneficii sănătății oamenilor fiind recunoscute pentru efectele lor. Puţine sunt afecţiunile care nu se tratează folosind urzici.   Urzicile conțin vitamine, substanţe proteice, azotoase, glucide, acizi, săruri minerale, clorofilă şi toată seria de aminoacizi esenţiali. Bunicile și străbunicile noastre făceau primăvara cură de detoxifiere bând zeamă de urzici, în care puneau puțină sare.

Rețetă pentru mâncare de urzici cu mămăliguță

Ingrediente: 1 kg de urzici, 200 g de slănină afumată, 2 cepe medii, 60 g de făină, 200 ml smântână, zeamă de lămâie, 4 fire usturoi verde, 2 legături legătură de mărar (opțional), sare.

Preparare: Urzicile se spală în câteva ape reci. Tăiați slănina în cuburi mici și rumeniți-o la foc domol, apoi vasul se ridică de pe foc, se pune ceapa tăiată mărunt și se lasă un minut, după care se adaugă urzicile și un litru de apă fierbinte. Toate se lasă la fiert, la foc mic, cu vasul acoperit.

Când sunt gata, scoateți urzicile într-o strecurătoare, apoi fie se toacă mărunt, fie se blendează. Separat, într-un vas se amestecă făina cu puțină apa rece, și se adaugă sosul peste urzici. Apoi se completează cu apa în care au fiert urzicile (500 ml). Lăsați mâncarea să clocotească, apoi luați vasul la o parte și puneți smântâna bătută cu o linguriță de apă rece, apoi potriviți de sare, aromați cu usturoi tocat și mărar verde. Mâncarea de urzici se servește că atare alături de mămăliguță. Opțional, puteți adăuga în meniu și ouă ochiuri.

Recomandarile noastre