Rețetă tradițională de fasole cu ciolan afumat

Rețetă tradițională de fasole cu ciolan afumat
Nu poți rămâne indiferent când este vorba de rețeta tradițională de fasole cu ciolan afumat, ca la mama acasă, servită în mod rustic, cu ceapă roșie spartă și mult adoratele murături.

Cristi Borcan, nutriționist, antrenor personal și ultramaratonist, a venit la „Chefi la cuțite” cu intenția de a-i surprinde pe cei trei jurați cu o rețetă tradițională de fasole cu ciolan afumat, ca la mama acasă.

Fasole cu ciolan afumat, ca la mama acasă – Ingrediente

1 kg ciolan de porc afumat, prefiert

500 gr fasole boabe, prefiartă

3 morcovi

1 ardei gras, roșu

3 cepe

1 păstârnac

1 țelină

1 legatură pătrunjel

1 crenguță cimbru

300 gr bulion

3 foi de dafin

4 căței de usturoi

sare și piper

boia dulce și iute

ulei

ceapă roșie și murături, pentru servit

4 bucăți de pâine rotundă, țărănească, neagră

Mod de preparare

Mai întâi se scurge bine fasolea boabe, fiind prefiartă nu va mai fi nevoie să fie lăsată la hidratat. Se trece prin jet de apă rece. Ciolanul de porc afumat se porționează în bucăți mai mici, se clătesc bucățile cu apă fierbinte, apoi se pun la fiert în multă apă. Se curăță legumele, se toacă mărunt și se călesc ușor în ulei.

Se scurg bucățile de ciolan, când sunt aproape pătrunse, se adaugă peste legumele călite împreună cu boabele de fasole. Se completează cu supă de la ciolan, atât cât să fie acoperite toate ingredientele. Se lasă la fiert, adăugând pe parcurs și din supa de la ciolan, pe măsură ce fasolea se hidratează, absorbind din zeama în care fierbe.

Se asezonează fasolea cu ciolan afumat, cu foi de dafin, cimbru, sare, piper și boia de ardei. Spre final de fierbere se adaugă bulionul și usturoiul răzuit sau presat. După stingerea focului se adaugă pătrunjel verde, tocat mărunt. Fasolea cu ciolan afumat se servește ca la mama acasă, cu ceapă roșie spartă, cu murături și pâinici țărănești.

Sursa: Chefi la cuțite

Brioșe cu spanac. Rețetă simplă