Simona Ionescu / Redactor Șef

Colea Răutu, actorul ”rău” din 70 de filme. A fost rapidist înfocat

Colea Răutu, actorul ”rău” din 70 de filme. A fost rapidist înfocat
Ar fi nedrept să îl uităm pe Colea Răutu, cel care ne-a încântat cu celebra melodie „Ți-a ieșit coșaru-n drum”. A jucat în cele mai importante 70 de filme din anii comunismului. A fost și un rapidist înfocat.

Colea Răutu a fost o personalitate artistică de mare valoare, cu o carieră de 74 de ani pe scenă.

A jucat în peste 70 de filme şi a avut o îndelungată activitate teatrală. A fost prezent în numeroase producţii de televiziune, în spectacole ale Teatrului Radiofonic, însă a demonstrat şi un talent muzical remarcabil.

Colea Răutu, actorul ”rău” în 70 de filme

Colea Răutu putea fi întâlnit des în Piața Romană din Capitală. Mergea pe jos spre teatru ori spre Piața Amzei. Oamenii îi recunoșteau chipul inconfundabil și îl salutau cu respect, iar actorul răspundea cu același respect.

A locuit în blocul Patria, unde la parter este cinematograful celebru din Capitală. Nu a ratat nici o premieră, nici un film străin de calitate. Soția Magda Răutu povestea că erau îndrăgostiți de melodia din debutul celebrului film ”Pe aripile vântului”.

Actrița Emilia Popescu ne-a reamintit de marele actor la emisiunea ”Te cunosc de undeva”. Ea a cântat un șlagăr celebru, lăsat de Colea Răutu, „Ți-a ieșit coșaru-n drum”. Bineînțeles că a fost aplaudată pentru talent și travesti, dar și în onoarea actorului Colea Răutu și pentru celebra melodie.

Colea Răutu voia să fie fotbalist

La vârsta de 13 ani, Colea Răutu pleacă din Chişinău spre Bucureşti. Va locui în gazdă la un meşter angajat la Uzinele Mociorniţa şi se încscrie în echipa de fotbal a uzinei.

Cu o voce şi un timbru deosebit, Colea Răutu s-a angajat în corul Operei din Cluj, iar mai apoi, în anul 1929, intră în teatru ca figurant la un festival al unei mari actriţe din acea vreme, Nelli Nicolau.

După ce a fost la spectacolul de teatru de revistă “Floarea din Hawai îi va prilejui aflarea veştii că erau căutaţi tineri pentru a intra în trupa de teatru a lui Emil Bobescu.

Se va prezenta la selecţie, unde va interpreta melodia “Oci ciornie” (Ochii negri), celebru cântec rusesc. Prestaţia sa artistică va convinge, astfel că Răutu va fi angajat în trupa de teatru, unde va fi distribuit alături de Ion Dacian.

Va renunţa, astfel, la visul său de a juca fotbal, fiind angajat la Teatrul de Revistă “Cărăbuş” al lui Constantin Tănase, mai ales pentru prezenţa în cuplete satirice.

Colea Răutu va juca la sala Cinema Roxy, aflată pe Strada Lipscani, în spectacole de revistă, alături de Gică Petrescu şi de Jean Moscopol.

Colea Răutu, 74 de ani pe scenă

Colea Răutu a jucat în multe filme istorice

Nikolai Rutkovski, pe numele său real, s-a născut la 28 noiembrie 1912, în localitatea Limbenii Noi, judeţul Bălţi, astăzi în Republica Moldova.

Tatăl, de origine poloneză, era mecanic de locomotivă, iar mama sa, basarabeancă, era educatoare.

A fost cel mai mare dintre cei patru copii ai familiei, ceilalţi fraţi ai săi fiind Larisa, Natalia şi Valentin.

A studiat la liceul militar din Bălţi, însă tânărul poreclit „Colică” nu a avut o mare atracţie către învăţătură, fiind mult mai pasionat de jocul de fotbal.

Însă, a absolvit (1947)  Conservatorul de Artă Dramatică din Bucureşti.

În anul 1946, Colea Răutu juca în comedia muzicală „Haimanaua bulevardului”, în condiţiile în care nu a avut studii muzicale.

Începând cu anul 1952, joacă la Teatrul „Giuleşti”, alături de Ştefan Mihăilescu Brăila. În această perioadă a jucat şi la Teatrul din Piteşti şi s-a aflat şi pe scena Teatrul Naţional din Bucureşti, la solicitarea lui Sică Alexandrescu.

În 1956, în chiar anul apariţiei televiziunii la noi, apare pe micul ecran într-o emisiune alături de Ioana Radu, Mia Braia şi Gică Petrescu, publicul având ocazia să îl cunoască şi să-i aprecieze calităţile artistice.

Colea Răutu a fost o personalitate artistică de mare valoare, cu o carieră de 74 de ani pe scenă

Colea Răutu, actor de cinema

Însă Colea Răutu va deveni pasionat de cinema, mai ales după ce a urmărit filmele lui Boris Karloff. Era fascinat de actorul britanic, celebru pentru rolurile sale din mai multe filme de groază și pentru interpretarea rolului monstrului lui Frankenstein.

Regizorul Paul Călinescu îl va distribui în rolul ţăranului Ilie Barbu din drama „Desfăşurare”. A fost debutul său în film.

A urmat o lungă carieră artistică de excepţie, cu roluri preponderent negative,  jucate în peste 70 de filme româneşti, coproducţii şi străine.

A jucat în filme istorice, a fost Sultanul Murad al III-lea în „Mihai Viteazul”, Iusuf Pașa în „Nemuritorii” și Soliman Paşa în „Ştefan cel Mare”. L-ați văzut și în serialul de televiziune „Toate pânzele sus!” (1986), unde a jucat rolul Spânu.

Colea Răutu a jucat în serialul de televiziune „Toate pânzele sus!” (1986), unde a jucat rolul Spânu

A avut norocul să joace cu toți marii actori și actrițe din Generația de Aur, sub îndrumarea unor regizori repere în cinematografia noastră.

Colea Răutu, un rapidist înfocat

Marele nostru actor s-a îndrăgostit în tinereţe de echipa de fotbal Rapid Bucureşti şi a rămas, pentru întreaga sa existenţă, un susţinător fervent al echipei alb-vişinii. Toți microbiștii îl iubeau pentru asta.

Nikolai Rutkovski a plecat din sătucul din URSS și a devenit iubit în România. Are o lungă listă de premii, iar la 30 mai 2002 a fost decorat cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler.

Actorul Colea Răutu a murit la 13 mai 2008, la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti, la vârsta de 95 de ani, în urma unor complicaţii provocate de o boală incurabilă.

Nichita Stănescu l-a numit pe Colea Răutu „actorul de geniu” şi „un om dizolvat total în omenie.” Sursa: cinemagia.ro


George Motoi a fost căsătorit cu două actrițe. De ce a divorțat de fiica generalului

Mișu Fotino, un mare actor fără studii. A crescut fără mamă

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre