Simona Ionescu / Redactor Șef

Destin cumplit. Actrița Catrinel Dumitrescu a privit cum îi moare soțul pe scenă

Destin cumplit. Actrița Catrinel Dumitrescu a privit cum îi moare soțul pe scenă
Actriță de teatru și film cu o carieră impresionantă, actrița Catrinel Dumitrescu este un reper în lumea spectacolului. Vedeta a  participat zilele acestea la Festivalul TIFF de la Cluj, unde a fost și premiată.

Catrinel Dumitrescu este așa de bine cunoscută încât aproape că nu are nevoie de nicio prezentare. La aproape 70 de ani oferă în continuare adevărate lecții de eleganță și stil, cu fiecare apariție. Însă dincolo de acestea, oferă o importantă lecție despre iubire. A avut un destin cumplit, ajungând să privească cum îi moare soțul, marea dragoste a vieții ei, în față, pe scenă. Nu a uitat niciodată ce i-a spus atunci, acesta.

Actrița Catrinel Dumitrescu a fost recompensată la TIFF 2024 cu premiul de excelență, pentru întreaga carieră (Instagram)

Fosta soție a celebrului actor Emil Hossu a fost premiată la TIFF 2024 pentru întreaga sa carieră. În vârstă de 67 de ani, actrița Catrinel Dumitrescu este văduvă de 12 ani, după ce inima soțului ei, celebrul actor Emil Hossu, a încetat să mai bată. Avea 55 de ani atunci frumoasa actriță, dar în inima ei nu a mai fost loc pentru altcineva, în afara celui care i-a promis că numai moartea îi va despărți.

Talent nativ, a jucat de foarte tânără alături de vedete

Originară din Brăila, Catrinel Dumitrescu a terminat studiile la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică în 1979, avându-l ca profesor pe Octavian Cotescu. Ea a frecventat un cerc de teatru încă de când era elevă.

Catrinel Dumitrescu s-a remarcat ca actriță încă de mică. Primul rol, pe scena unui teatru de stat, l-a avut în școală (Instagram)

Acolo a fost remarcata de regizorul Alexandru Tocilescu, pe atunci aflat la început de drum. El i-a oferit rolul de debut în „Svanevit”, de Strindberg, un spectacol pus în scenă la Teatrul din Brăila. Acel spectacol a determinat-o pe tânăra Catrinel să se decidă cu privire la ce vrea să facă în viață și să dea examen la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică. A fost una din studentele eminente, apreciate de profesori.

Talentul ei nu a trecut neobservat: încă din anul III de facultate a intrat pe scenă, alături de profesorul ei, Octavian Cotescu, la Teatrul Bulandra, în „Anecdote provinciale”. Avea ca parteneri nume mari ale scenei și filmului românesc: Tamara Buciuceanu Botez, Ștefan Bănică, Virgil Ogășanu etc.

Rolul care a făcut-o celebră pe Catrinel Dumitrescu

După absolvire, a obținut un post la Teatrul Național din Cluj-Napoca, unde a lucrat până în 1990, când a intrat în echipa Teatrului Nottara din București. A avut numeroase apariții în filme. „Erau vremuri în care se tăcea dureros în speranța că din tăcerea asta va țâșni cândva un strigăt”, spunea Catrinel Dumitrescu despre rolul de actriță de film care a consacrat-o.

Primul ei film cu notorietate a fost „Buletin de București” (1983), unde interpretează o proaspătă absolventă de facultate care încearcă să facă rost de un buletin de București pentru a rămâne în Capitală. Acesta este un film – reper în cinematografia românească: a fost un succes de box-office cum nu s-a mai văzut, aducând în cinematografe peste 3,8 milioane de spectatori.

Catrinel Dumitrescu are un CV impresionant când vine vorba de cinematografie. A interpretat-o pe Laura, fiica cea mare a învățătorului, în filmul „Blestemul pământului – blestemul iubirii” (1980), regizat de Mircea Mureșan și bazat pe romanul „Ion” de Liviu Rebreanu. Nicolae Corjos, cunoscut pentru seria „Liceenii”, a distribuit-o în filmele „Ora zero” (1979) și „Pădurea nebună” (1982). Cu toate acestea, succesul major a venit cu „Buletin de București”, din 1983. Catrinel Dumitrescu a apărut și în continuarea acestui film, „Căsătorie cu repetiție”.

Printre alte filme notabile din cariera sa se numără „Râul care urcă muntele” (regia Cristiana Nicolae, 1977), „Omul care ne trebuie” (regia Manole Marcus, 1979) și „Pădurea de fagi” (regia Cristina Nichituș, 1986). Cel mai important rol al său după 1990 a fost în „Aurora”, regizat de Cristi Puiu și lansat în 2012, rol care i-a adus o nominalizare la premiul Gopo pentru cea mai bună actriță într-un rol secundar.

Dragoste ca-n filme: și-au jurat că numai moartea îi va despărți

Timp de 20 de ani, actrița Catrinel Dumitrescu a fost soția actorului Emil Hossu. Anterior, acesta fusese căsătorit cu violonista Ana Hossu, cu care a avut un fiu, Dan. După divorț, și-a găsit fericirea alături de colega sa de teatru. Timp de două decenii, au trăit împreună, împărtășind atât momentele frumoase, cât și pe cele dificile, dar întotdeauna cu multă iubire.

Toată viața lor au trăit după un soi de motto: „Să ai pe cine să iubești, ceva de făcut și ceva de sperat”. Ei s-au iubit cum rar se mai iubește. Și-au jurat că doar moartea îi va putea despărți. Un deceniu întreg au jucat împreună, cu sala plină, în piesa „Doi pe o bancă”. Au apărut, împreună, și în alte spectacole. Au avut la ce să spere. Povestea lor pare desprinsă din filme.

Actorii Emil Hossu și Catrinel Dumitrescu au trăit o poveste de dragoste ca-n filme. Moartea i-a despărțit, pe scenă

„Ce m-a atras la Catrinel poate contează mai puțin, ce ne menține, cred eu, contează mai mult. Am descoperit că avem în comun relațiile sociale, dar și profesia, avem aceleași lucruri care ne plac și, în primul rând, suntem foarte deschiși. Nu trebuie să o mint, de exemplu, ca să merg să joc o partidă de poker. Comunicăm și, foarte important, ne place tot mai mult să stăm acasă, dar nu pentru că am fi devenit comozi. Dimpotrivă, îl avem pe Alun, un Golden Retriever, să dovedească exact contrariul.

Catrinel este cea care îl plimbă de cele mai multe ori. Dar când a fost răcită, am fost nevoit să mă trezesc la 5:00, să plec la 6:00 pentru un drum de opt-nouă kilometri cu câțiva prieteni. Gândim la fel, iubim la fel. Nu am avut sentimentul de teamă când ne-am cunoscut. Dacă așa s-a întâmplat, așa a fost să fie! Orice pasaj ce presupune o privire în urmă creează un mic disconfort de nostalgie, însă perspectiva și dialogul direct au primat.

Glumeam odată, ea fiind Balanță, eu Săgetător, când mi-a spus că e ghinionistă. I-am spus că sunt norocos, iar norocul meu e mult mai mare decât ghinionul ei, așa că împreună o să fim norocoși”, povestea Emil Hossu într-unul din ultimele interviuri acordate, înainte să se stingă din viață la vârsta de 70 de ani, revistei Taifasuri.

Actrița Catrinel Dumitrescu a privit cum îi moare soțul

Pe 25 ianuarie 2012, pe scena teatrului Nottara, chiar înainte să înceapă spectacolul „Aniversarea”, în care urmau să joace împreună, actorul Emil Hossu a suferit un infarct miocardic fatal, în fața soției sale, actrița Catrinel Dumitrescu.

Actorul Emil Hossu a murit pe scena Teatrului Nottara înaintea spectacolului în care juca cu soția sa

În timp ce Catrinel Dumitrescu a fost obligată să privească fără nicio putere eforturile zadarnice ale unui echipaj SMURD care a încercat să-i salveze soțul, ultimele cuvinte pe care Emil Hossu le-a rostit înainte de a-și da sufletul au fost: „Te iubesc, Catrinel!”.

A urmat un moment la fel de dureros după ce și-a pierdut bărbatul iubit. La un an după tragedie, fiul actorului a dat-o pe Catrinel Dimitrescu în judecată pentru parte din moștenire, ignorând faptul că tatăl său a trăit o viață modestă alături de celebra actriță.

Altfel, Catrinel Dumitrescu nu a reușit niciodată să treacă peste pierderea soțului său. Nici nu și-a propus să se aline după moartea lui.

„Toată viața noastră o păstrez vie. Pentru mine nu s-a întâmplat nefericitul eveniment. Simt mereu pierderea ca și cum s-ar fi întâmplat recent! 

Sigur că timpul a mai atenuat puțin din intensitatea durerii, dar toate amintirile sunt vii. Iar cea mai vie amintire este cea a momentului în care am realizat că el nu mai e. Și amintirea asta rămâne vie și intensă în fiecare zi a vieții mele”, mărturisea Catrinel Dumitrescu. 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre