Simona Ionescu / Redactor Șef

Lucruri mai puțin cunoscute despre Regele Mihai I

Lucruri mai puțin cunoscute despre Regele Mihai I
Pe 5 decembrie s-au împlinit 3 ani de la trecerea la cele veșnice a ultimului Rege al României, Mihai I, la vârsta de 96 de ani. Lucruri mai puțin cunoscute despre Regele Mihai I.

Românii l-au iubit pe Regele Mihai, cuceriți de povestea sa de viață, de modestia și  ținuta sa morală.

Regele Mihai I, un exemplu de demnitate, ținută morală și modestie

Regele Mihai a domnit în două rânduri, prima oară copil fiind, între 1927-1930, a doua oară între 1940-1947, fiind silit de comuniști să abdice la 30 decembrie 1947.

A fost un exemplu de demnitate, ținută morală, dar și de modestie, iar cuvintele adresate în 2011 în fața Parlamentului României, rămân un adevărat testament politic: „Stă doar în puterea noastră să facem țara statornică, prosperă și admirată în lume. Nu văd România de astăzi ca pe o moștenire de la părinții noștri, ci ca pe o țară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noștri”. A fost înmormântat în noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală din Curtea de Argeș, alături de iubita lui soție, Regina Ana și adorata lui mamă, Regina Elena.

Mihai impreuna cu bunica sa, Regina Maria

Acum 3 ani, în 5 decembrie 2017 se stingea din viață, din cauza unui cancer la piele și a unei leucemii, la reședinta din Aubonne, Elveția, Regele Mihai, ultimul dintre cei patru regi ai României. A fost omul care a rezistat cât a fost omenește posibil presiunilor Moscovei, rămânând, la un moment dat, ultimul Rege din Europa de Est.

A avut o căsnicie excepțională, de 68 de ani, cu Ana de Bourbon-Parma și a fost tatăl a cinci fete. A trăit în exil aproape 45 de ani, dacă ne gândim că doar în 1992 i s-a permis să reintre în țară și abia în 1997 i-a fost redată cetățenia română.

Lucruri mai puțin cunoscute despre Regele Mihai

  • A început să vorbească târziu. La vârsta de doi ani, încă nu vorbea. Părinţii nu s-au îngrijorat în această privinţă pentru că au observat că el înţelegea totul, numea „pe limba lui” obiectele din jur, spunea unele cuvinte, dar a reuşit să le lege în propoziţii abia pe la doi ani şi jumătate.
  • Ca şi alţi copii, a avut accidente şi boli ale copilăriei: a fost muşcat de un câine turbat, s-a îmbolnăvit de scarlatină pe când se afla în Franţa însoțindu-și bunicii, Regele Ferdinand și Regina Maria, şi a petrecut perioada de carantină la Nisa.
  • Mihai a dovedit încă de copil abilităţi remarcabile de şofer. Avea iniţial o maşinuţă de copii cu pedale. Apoi a şofat pe maşina de serviciu a Casei Regale supravegheat de şofer. I s-a dat apoi un automobil electric. După aceea, i s-a dăruit un avion-jucărie electric, ceea ce îl va familiariza și cu pilotarea avioanelor.

  • Mai puțin cunoscut e amănuntul că Regele Mihai, în 1941, a compus o piesă pentru pian, intitulată „Elegie”, lucrare ce a fost adaptată și prezentată publicului, după 1990, de maestrul Dan Grigore.
  • A cerut-o de soție pe prințesa Ana de Bourbon-Parma în timp ce conducea mașina pe o șosea din Lausanne, Elveția, fără a o privi în ochi. Cei doi se întâlniseră și se îndrăgostiseră în Londra, în noiembrie 1947, la ceremonia de căsătorie a viitoarei Regine Elisabeta cu Prințul Philip
  • Timp de aproape un deceniu după abdicarea din 30 decembrie 1947, Mihai I a avut probleme de sănătate ce-i cauzau stări de leșin de fiecare dată când era lume în jurul lui. Situația a durat până în 1956, când a dispărut la fel de brusc precum se instalase
  • Regele Mihai și Regina Ana s-au căsătorit la 10 iunie 1948, în Atena, într-o ceremonie religioasă ortodoxă, deși Ana era catolică.

  • Însă 18 ani mai târziu, în 1966, beneficiind de prietenia cuplului conducător al Principatului Monaco, Prinţul Rainier şi Prinţesa Grace (părinţii actualului şef al statului monegasc, Prinţul Albert), ei au organizat o ceremonie religioasă catolică, la Monte Carlo, în Biserica St. Charles. Totul, în cea mai mare discreţie posibilă, fără să-și anunțe propriile familii și avându-i ca martori la cununie pe doi preoţi italieni
  • Printre alte slujbe pe care a fost nevoit să le aibe, fostul monarh a fost și agent la Bursa din New York pentru 8 ani, între 1957 şi 1965. Asta, la sugestia faimosului armator grec Aristotel Onassis şi cu ajutorul Regelui Paul al Greciei, unchiul lui Mihai din partea mamei.
  • Regele Mihai și Regina Ana au scris o piesă de teatru, numită ”Alegerea”, bazată pe propria lor experienţă bogată de viaţă. A fost scrisă întâi în engleză, apoi în franceză şi, peste ani, în română.

Marele jaf. Hoții prinși, marfa de negăsit. Oare câți români folosesc telefoane furate?

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre