Simona Ionescu / Redactor Șef

Regizorul Ducu Darie a muncit trei ani bolnav de ciroză. Poze tulburătoare

Regizorul Ducu Darie a muncit trei ani bolnav de ciroză. Poze tulburătoare
O veste teribilă s-a răspândit cu repeziciune pe 18 septembrie 2019: regizorul Alexandru (Ducu) Darie a murit. Vestea a fost surprizătoare pentru că puțini știau că regizor suferă de trei ani de ciroză.

Lumea artistică a fost în doliu anul trecut, pe 18 septembrie. Teatrul Bulandra din Capitală a anunțat atunci moartea fulgerătoare a lui Alexandru (Ducu) Darie, regizor și director al instituției. Parcursul lui creator s-a identificat în ultimii 27 de ani cu Teatrul Bulandra, care a reprezentat viaţa lui artistică. Timp de 17 ani, Ducu Darie a condus acest și a muncit până când boala nu l-a mai lăsat.

Regizorul Ducu Darie a muncit trei ani bolnav de ciroză

Diagnosticat în anul 2016, cu ciroză hepatică în stadiu incipient, Ducu Darie (60 de ani) a continuat să lucreze şi să trăiască în condiţii de absolută normalitate şi a reuşit să finalizeze supraproducţia „Coriolanus”, mai spun reprezentanţii Teatrului Bulandra.

Îngrijit de medici de la spitalele Elias şi Ponderas, Ducu Darie s-a aflat sub tratament în ultimii 2 ani de viață, iar afecţiunea hepatică s-a menţinut în parametrii iniţiali, fără modificări evolutive, neprezentând vreo complicaţie. Nu s-a pus niciodată problema transplantului hepatic şi nu a fost vreodată pe o listă de transplant. La începutul lunii septembrie 2019, a prezentat afecţiuni respiratorii care s-au complicat şi au necesitat ventilare mecanică, iar pe 18 septembrie, organismul a cedat.

Diagnosticat în anul 2016, cu ciroză hepatică în stadiu incipient, Ducu Darie (60 de ani) a continuat să lucreze şi să trăiască în condiţii de absolută normalitate şi a reuşit să finalizeze supraproducţia „Coriolanus”

Mesajul transmis de colegii lui Alexandru Darie

Reprezentanţii teatrului spun despre Alexandru Darie, care a murit la vârsta de 60 de ani, că „a fost un om care a iubit enorm Teatrul, Oamenii şi Viaţa. A trăit demn, discret şi delicat şi a trăit frumos! A avut forţa interioară să lupte pentru viaţă şi să intre fără frică în moarte, prezent, puternic, înconjurat de iubire, de multă iubire! Ultima piesă pe care o moştenise fără să vrea, dar pe care a înţeles-o atât de bine, era despre moarte, despre lumină şi despre conştiinţa pură.”

Alexandru Darie, familia

Alexandru (Ducu) Darie a fost fiul regretatului actor Iurie Darie şi al actriţei Consuela Roşu. După moarta mamei și căsătoria tatălui cu Anca Pandrea, Alexandru Darie a rupt legătura cu tatăl său. S-au împăcat în anul 2007 și asta s-a datorat soției lui Ducu, Maria Miu, singura femeie faţă de care a avut sentimente suficient de puternice încât să îl determine să semneze în faţa ofiţerului stării civile. Maria a fost scenograf, creator de costume şi decoruri și s-au cunoscut atunci când erau amândoi studenţi.

Maria Miu, singura femeie faţă de care a avut sentimente suficient de puternice încât să îl determine să semneze în faţa ofiţerului stării civile
Ducu Darie s-a împăcat cu tatăl său, Iurie Darie, în anul 2007

Ea i-a dăruit un fiu, Serghei, care în prezent are 31 de ani și care este artist plastic.
„A terminat Arte Plastice, e specializat pe grafică, desenează şi pictează foarte frumos. Iura a fost mândru de nepotul lui. Când Serghei avea 12 ani, sau chiar mai devreme, tata a plecat de la noi şi s-a mutat cu Anca. Ne mai vizitam, însă nu aşa de des. Între timp, s-a pierdut legătura. Apoi după ce s-a îmbolnăvit, fiul meu nu l-a mai vizitat pentru că a vrut să păstreze o altă amintire a bunicului său, cel pe care îl cunoscuse odinioară, nu pe patul de spital, chinuit. Serghei nu ar fi suportat aşa ceva, este un băiat destul de sensibil”, povestea Ducu Darie.

 Alexandru Darie, biografia

Alexandru (Ducu) Darie a studiat regia de teatru la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” Bucureşti, pe care a absolvit-o în 1983.

În studenţie a regizat spectacolul „Paracliserul”, de Marin Sorescu, pentru care i s-a acordat marele premiu pentru cea mai bună producţie la Festivalul International al şcolilor de Teatru Jacques Lecoq, Riccione, Italia, 1981.

În 1992, a fost invitat de Oxford Stage Company să regizeze „Mult zgomot pentru nimic”, de William Shakespeare, BBC apreciind montarea drept un eveniment al stagiunii.

Alexandru Darie a regizat şi spectacole montate în SUA, la Performing Arts Centre din New, dar şi la Globe Theatre Tokio, Japonia.

În ianuarie 1995 a regizat „Trei surori”, de Anton Cehov, premiat de Asociaţia Criticilor de Teatru şi de Uniunea Teatrală din România (UNITER).

Din 2002, a fost directorul Teatrului Bulandra. În perioada 2006 – 2011, a fost preşedinte al Uniunii Teatrelor din Europa.

De-a lungul carierei, a primit numeroase distincţii, precum titlul de Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor, acordată de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa, Ordinul Steaua Solidarităţii Italiene în grad de Cavaler şi Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Ofiţer.

Exclusiv. Confesiunea Ginei Pistol. Ce le face fanilor care o enervează

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre