Scriitorul și dramaturgul Dinu Săraru a împlinit 89 de ani, pe 30 ianuarie. Avea doar 18 ani, când a debutat în presă, ca reporter pentru Radiodifuziunea Română, instituție unde a muncit aproape toată viața.
Dinu Săraru: „Mi-e drag de viață, aș vrea să mai trăiesc, să mă uit la lume…”
Dinu Săraru a împlinit 89 de ani, din care 68 a dăruit radioului românesc, 23 de ani Teatrului Mic şi după 1989, câțiva ani Teatrului Naţional din Bucureşti.
Generaţii întregi s-au îndrăgostit de teatru acolo pe strada Sărindar, la Teatrul Mic.
”Mi-e drag de viață, aș vrea să mai trăiesc, să mă uit la lume…”, spune Dinu Săraru, dramaturg, eseist, publicist, romancier și scriitor roman.
Președintele Academiei Române, istoricul Ioan-Aurel Pop, a așezat în cuvinte personalitatea de necontestat a scriitorului Dinu Săraru, pentru care publicul „a fost și este poporul român, iar «clipa» sa se confundă cu veșnicia”. Astăzi „sărbătorim un maestru, un maestru al spiritului”!
Dinu Săraru a debutat în presă acum 70 de ani
Dramaturg, eseist, publicist, romancier și scriitor român, membru al Uniunii Scriitorilor din România, Dinu Săraru s-a născut pe 30 ianuarie 1932, județul Vâlcea. În din comuna Slătioara, la 8 km de orașul Horezu. Este tatăl ziaristei, redactor radio și TV, Ruxandra Săraru.
„Cine stabileşte şi cine măsoară hotarele vârstei şi ale vârstelor? Cine poate decide când începe, când poate să înceapă şi când se încheie marea iubire? Şi când avem şi când nu avem dreptul la ea?” mărturiseşte Dinu Săraru.
A debutat în presă la numai 18 ani, ca reporter la Radiodifuziunea Română între anii 1950-1961, scrie evz.ro. A fost secretar general de redacţie la revista ”Secolul 20” şi la ”Luceafărul”.
În perioada 1969-1977, a fost secretar general de redacţie, redactor-şef adjunct, redactor-şef al Redacţiei Culturale Radio-TV.
După anul 1990, a ocupat poziţiile de director general adjunct la Centrul Internaţional Ecumenic şi de membru în comitetul de direcţie al revistei „Armonia”.
A fost director fondator al mai multor reviste de cultură.
Dinu Săraru este membru al Uniunii Scriitorilor din 1961 şi membru fondator al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, în 2001.
Dinu Săraru s-a consacrat cu romanul ”Niște țărani”
Debutul editorial a lui Dinu Săraru a fost o culegere de cronici şi articole dedicate teatrului, în anul 1966. În 1973, avea să publice o nouă colecţie de cronici şi eseuri teatrale, ”Al treilea gong”.
A debutat ca romancier şi, totodată, s-a consacrat cu ”Nişte ţărani” (1974, Premiul ”Ion Creangă” al Academiei Române).
Dinu Săraru a avut o înțelegere a țăranilor, o categorie socială mai tot timpul ignorată, stoarsă de vlagă și înainte de comuniști și după colectivizare și după momentul 1989.
Impactul publicării acestui volum a fost atât de mare, încât autorul a intrat rapid în conştiinţa maselor.
Cartea a fost ecranizată, în 1980, sub titlul ”Vânătoarea de vulpi”, în regia lui Mircea Daneliuc şi a fost pusă în scenă de Cătălina Buzoianu la Teatrul Mic, în 1981, cu titlul ”Scenariu dramatic în şapte anotimpuri”.
Au urmat romanele: ”Clipa”, trilogia ”Dragostea şi revoluţia”, ”Adevăruri de toată ziua”, ”Un fluture alb cu sânge pe aripi”, ”Iarba vântului”, ”Trilogia ţărănească”, ”Crimă pentru pământ”.
În anii din urmă, Dinu Săraru a scris ”Ciocoii noi cu bodyguard” (2004), ”Generalul Revoluţiei cu piciorul în ghips – Dialog cu generalul Victor Atanasie Stănculescu”, volum de interviuri (2005), ”Ultimul ţăran din Slătioara” (2006).
Dinu Săraru, premiat pentru întreaga activitate
A primit de două ori Medalia Meritul Cultural şi o dată cu ordinul omonim. În 2002 i-a fost acordată distincţia de Cavaler al Ordinului Naţional ”Steaua României”.
Un an mai târziu, a fost distins cu Premiul Naţional al Ministerului Culturii pentru întreaga activitate artistică. În 2007, la împlinirea vârstei de 75 de ani, a primit Medalia de aur a Academiei oamenilor de Ştiinţă din România, Medalia de aur alb cu efigia scriitorului a Băncii Naţionale a României şi Medalia de argint – Antim Ivireanu a Arhiepiscopiei Râmnicului.
În 2011, Arhiepiscopia Râmnicului i-a oferit medalia de aur – Constantin Brâncoveanu.
În 2012, la vârsta de 80 de ani, lui Dinu Săraru i s-a acordat Diploma de Merit a Asociaţiei Scriitorilor Bucureşti.
Actorul Horațiu Mălăele: ”M-am născut sașiu, bâlbâit”. Poze de colecție
Ovidiu Lipan-Țăndărică, unul dintre cei mai curtați bărbați din România
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook