Simona Ionescu / Redactor Șef

Tudor Vornicu, un sportiv care a ajuns o legendă a Televiziunii Române

Tudor Vornicu, un sportiv care a ajuns o legendă a Televiziunii Române
Tudor Vornicu este o legendă a Televiziunii Române. În tinerețe a fost sportiv, apoi reporter sportiv. Când l-au trimis să relateze de la Paris a prins microbul televiziunii. Datorită lui avem Festivalul ”Cerbul de Aur”.

Tudor Vornicu este prea puțin cunoscut de cei născuți după 1989, dar el ar trebui omagiat pentru emisiunile faimoase în comunism și pentru Festivalul ”Cerbul de Aur”, de la Brașov. Datorită lui am intrat în lumea internațională a festivalurilor de muzică.

Tudor Vornicu este o legendă a Televiziunii Române

Tudor Vornicu, un sportiv care a ajuns o legendă

Tudor Vornicu a fost gazetar, comentator sportiv la radio şi remarcabil realizator de programe TV. El are merite uriașe în modernizarea Televiziunii Române şi la realizarea unor emisiuni de divertisment extrem de apreciate.

Tudor Vornicu s-a născut la 29 ianuarie 1926, la Angheleşti, judeţul Vrancea, într-o familie modestă, tatăl său fiind învăţător. Familia din partea mamei era de origine italiană. Bunicul său a fost administratorul moşiei prinţului Mavrocordat, iar unul dintre unchi a fost proprietarul fabricii de sticlă “Azuga”.

În tinereţe a practicat rugby, la echipa bucureşteană Pandurii Tudor Vladimirescu, atletism – probe de viteză şi obstacole – şi tir.

În anul 1948 devine reporter la ziarul “Sportul popular” unde lucrează până în anul 1956, când devine reporter la ”Scânteia”. A absolvit Academia Comercială.

Șansa lui vine la 33 de ani (1959) când este numit ataşat cultural la Ambasada României din Paris.

Acolo participă, ca ziarist, la mari evenimente culturale internaţionale. A transmis, de la faţa locului, momentul în care Charles de Gaulle devenea cel de-al 18-lea preşedinte francez. A relatat în direct despre vizita lui Nikita Hruşciov, succesorul lui Stalin, la Paris şi a intrat în contact cu mari nume ale lumii artistice şi culturale occidentale.

Anii petrecuți la Paris l-au molipsit de microbul televiziunii. L-a avut ca model pe Leon Zitrone, personalitate de prim rang a Televiziunii Franceze.

Tudor Vornicu, director de programe la TVR

Este rechemat de la Paris (1965) şi este numit şef al redacţiei Actualităţi a Televiziunii Române. Contribuția lui Tudor Vornicu la modernizarea postului unic de televiziune a fost consistentă și recunoscută.

După model francez, el a introdus emisiuni de divertisment de calitate. A fost, pe rând, redactor-şef la redacţia emisiunilor culturale, director de programe şi director adjunct al TVR.

Tudor Vornicu a realizat mai multe emisiuni de divertisment, magazine culturale şi programe de tip variete, deosebit de apreciate în acea perioadă, fiind şi  director coordonator al Festivalului Cerbul de Aur.

A realizat o mulțime de emisiuni „Album duminical”, „Post Meridian”, „Gala Desenului Animat”, „Cum vă place?” sau „Parada duetelor”.

Multe Revelioane de succes au fost realizate de Tudor Vornicu, la care au participat ani la rând, cei mai importanţi artişti ai ţării.

La 20 iulie 1969, a transmis în direct la televiziune, alături de Andrei Bacalu și Ion Petru, unul dintre cele mai importante evenimente ale omenirii – primul pas al omului pe Lună.

A realizat interviuri de excepţie realizate cu mari personalități ale vremurilor: Charles de Gaulle, Tudor Arghezi, Ion Popescu Gopo, Corneliu Coposu și mulți alții.

A fost foarte iubit de colegii din TVR și respectat pentru profesionalismul lui.

Tudor Vornicu, familia

A fost căsătorit, prima dată, cu Ella Şoş, fostă campioană la aruncarea discului. Sportiva a fost printre primele trei săritoare la înălţime între 1950 şi 1956 şi a fost prezentă pe podium de nu mai puţin de 15 ori.

Cea de-a doua sa soţie a fost Lucia Radu, multiplă campioană naţională şi internaţională la atletism, cu care s-a căsătorit în anul 1958, la Paris. Cei doi au divorţat în anul 1963.

S-a recăsătorit pentru a treia şi ultima oară cu Mariana Vasilescu, femeia care îi va dărui doi copii, pe Smaranda şi pe Bogdan.

Mariana Vasilescu, a treia soție a lui Tudor Vornicu, îi va dărui doi copii, pe Smaranda şi pe Bogdan

În anul 1978 a primit Marele premiu „Antena de chihlimbar” la Festivalul Internațional de Programe Muzicale de la Sopot, pentru „Ocolul lumii în 20 de melodii”.

În 1988, a obţinut Premiul special al juriului ACIN 1988 pentru întreaga activitate și pentru contribuția deosebită adusă la crearea unei școli a documentarului românesc de televiziune.

Tudor Vornicu a murit la 63 de ani, pe 2 aprilie 1989, la București.

Fiica sa, Smaranda Vornicu i-a urmat în carieră, fiind și ea angajata TVR.

Sursa: TVR


Marele actor Marin Moraru s-a căsătorit cu o elevă de liceu. Iubire ca-n filme!

Actorul Horia Șerbănescu a debutat la 5 ani. A murit trist, părăsit de copii

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre