Simona Ionescu / Redactor Șef

Ruladă cu mac şi cu vişine. O rețetă de sezon

Ruladă cu mac şi cu vişine. O rețetă de sezon
S-au copt vișinele și ar fi păcat să nu profităm de aceste fructe zemoase și aromate. Un desert delicat și gustos este rulada cu vișine și mac. Nu e complicat de preparat.

Tarabele din piețe sunt pline de fructe de sezon. Cele românești par mai gustoase, mai zemoase, mai aromate. O prăjitură delicioasă este rulada cu vișine, îmbăgățită cu mac.

Ruladă cu mac şi cu vişine. O rețetă de sezon

Rulada cu vișine  poate fi un desert binevenit la orice oră, în orice zi. Macul aminteşte de delicioşii cozonaci ai bunicii.

Ingrediente

Pentru aluat

  • 250 g făină
  • 1 gălbenuş
  • 1 albuş
  • 2 linguri ulei
  • 125 ml smântână

Pentru umplutură

  • 200 g mac
  • 300 g vişine proaspete
  • 200 g zahăr brun

Mod de preparare

  • Pentru aluat, pe o planşetă se pune făina amestecată cu un praf de sare.
  • Se adaugă un gălbenuş, uleiul, smântâna şi se frământă un aluat potrivit de tare. Se lasă la temperatura camerei 30 de minute.
  • Se pun macul şi zahărul brun într-un castron, se adaugă 100 ml de apă, se amestecă şi se lasă să se umfle 20 de minute. Se spală vişinele, se curăţă de sâmburi şi se lasă să se scurgă.
  • Se presară făină pe blat şi se întinde o foaie subţire cu dimensiunea de 50×40 cm, apoi se taie în două fâşii.
  • Se aşază pe mijlocul fiecărei bucăţi de aluat compoziţie de mac, se pun vişine şi se ung marginile cu albuş bătut.
  • Se rulează, aducând capetele în interior, şi se ung la final cu albuş bătut.
  • Se aşază rulourile pe o tavă tapetată cu hârtie de copt şi se introduc la cuptor pentru 30-40 de minute.
  • Se lasă să se răcească în tavă şi se taie bucăţi.

Vișine. Beneficii

  • Ajută la refacerea ţesutului muscular. Oamenii de ştiinţă au descoperit că peste 90% dintre participanţii la un studiu, care au băut suc de vişine înainte şi după exerciţiile fizice, s-au refăcut în mai puţin de 24 de ore.
  • Ameliorează durerile. Vișinele au proprietăți antiinflamatoare, prin antociani, pigmenţii care dau culoarea roşie fructului.
  • Previn apariţia bolilor grave, printre care afecţiunile cardiace, accidentul vascular cerebral sau diabetul de tip 2. Acest lucru se datorează pectinei, fibră solubilă care ajută la reducerea colesterolului din sânge.
  • Remediu pentru pacienţii suferinzi de gută. Antocianii din vişine ajută la reducerea nivelului de acid uric, care în cantităţi mari formează cristale de acid uric în articulaţii.
  • Vişinele îţi menţin tinereţea. Aceste fructe conțin cantități mari de betacaroten,  de 19 ori mai mult decât afinele. Betacarotenul  este un precursor al vitaminei A, care protejează vederea şi menţine elasticitatea pielii.

Gogoşi umplute cu sos de căpşuni. Rețetă de vară

Negresă cu cireșe

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre