Sunt tot felul de salate de icre în magazine, unele acceptabile ca preț, altele mai scumpe, cu ceapă ori cu gris. Însă, dacă îți iese și ție acasă, cu atât mai bine, poți să le faci pe gustul tău.
Salată de icre. Rețeta
Salata de icre se prepară asemănător cu maioneza și se poate ”tăia”, adică uleiul se separă de icre și nu iese o pastă pufoasă. Ca să nu pățiți acest accident, este bine să aveți icre și ulei de calitate. Icrele de pește trebuie să fie proaspete și ușor sărate.
Ingrediente
- 100 gr icre de crap sărate (2 linguri pline)
- 500 ml ulei rafinat de floarea soarelui sau de porumb
- sucul de la o lămâie
- apa minerală (100-150 ml)
- o ceapa mică
- Pentru gris: 100 gr gris și 450 ml apă.
Mod de preparare
- Grisul se prepară astfel: punem apa la fiert, iar când a dat în clocot, punem grisul în ploaie (ca la mămăligă) și amestecam bine cu o furculiță ca să nu aibă cocoloașe. Il lăsam să fiarbă bine până când devine vâros, apoi îl punem la răcit. Nu îl folosim decât atunci când este rece.
- Se freacă delicat icrele până încep să se spargă. În felul acesta vor absorbi mai bine uleiul.
- Pe măsură ce adăugaţi ulei (în cantități mici) peste icre şi mixaţi, compoziţia va creşte în volum. În cazul unor icre de calitate, uleiul este suficient, nu este nevoie de adaosuri inutile precum miez de pâine sau miez de pâine înmuiat în lapte.
- Puţin suc de lămâie va asezona plăcut salata, iar 1-2 linguriţe de apă minerală adăugate treptat în amestec, în timpul preparării, vor face salata foarte aerată, pufoasă şi uşoară.
- Se adaugă ceapa tocată mărunt și se amestecă delicat.
- Icrele se pot servi pe felii de lămâie, pe felii de pâine prăjită, ornate cu măsline. Fiecare, după gust.