Dacă hrana procesată este supusă unui termen de valabilitate, natura ne oferă un aliment care nu expiră niciodată. Chiar dacă vine destul de greu de crezut, acest aliment are proprietăți care îl fac fără de moarte. Este vorba despre mierea de albine. Să aibă, oare, mierea, secretul vieții fără de moarte ascuns în ea?
De la Herodot ne-au rămas informații despre babilonienii antici care își înmormântau persoanele importante decedate în miere. Și Alexandru cel Mare a avut parte de un tratament special după ce a decedat. Trupul i-a fost îmbălsămat și așezat într-un sicriu plin cu miere. De altfel, mierea de albine a fost folosită în scopuri medicinale încă din cele mai vechi timpuri. Era folosită în special în tratarea plăgilor deschise.
Miere veche de 5.000 de ani, comestibilă
Pe lângă faptul că este delicioasă, mierea de albine are o istorie bogată și o serie de proprietăți care o fac practic fără moarte. Bunăoară, cea mai veche miere a fost găsită în Georgia. Deși are peste 5000 de ani vechime, mierea respectivă este, cel puțin teoretic, comestibilă.
Este remarcabil cum albinele și procesul lor de producție a mierii contribuie la crearea unei substanțe atât de unice și de valoroase pentru noi, oamenii.
Mierea este produsă printr-un proces complex, care începe de la colectarea polenului și a manei de la flori și arbori. Albinele parcurg zilnic sute de kilometri pentru a aduce în stup aceste materii prime. Polenul și mana, amestecate cu saliva albinelor colectoare, dar și cu alte substanțe (enzime si aminoacizi), apoi trecute prin același proces de către alte albine, devin miere, din ce în ce mai vâscoasă.
Ulterior, mierea este depozitata în celulele fagurilor și lăsată la aer o perioada, pentru ca apa din ea să se evaporeze. În final, aceste celule sunt închise etanș cu niște căpăcele de ceară.
Secretele alimentului care nu expiră
Proprietățile higroscopice (n.r. – care au proprietatea de a absorbi umezeala din aer) și aciditatea mierii contribuie în mod semnificativ la capacitatea sa de a rezista la deteriorare și de a-și menține calitățile pe termen lung, chiar mii de ani, după cum s-a putut constata. Enzimele albinelor adaugă un strat suplimentar de protecție împotriva microorganismelor dăunătoare, iar acest lucru dă mierii calitatea sa „imortală”.
Mierea este un aliment care nu expiră, deoarece, oricât timp ar trece de la momentul în care a fost ea creată, nu își pierde proprietățile. Maxim, se zaharisește, acest stadiu demonstrându-i veridicitatea într-o epocă în care, din păcate, multe alimente sunt contrafăcute. Dacă s-a zaharisit e suficient să ținem mierea la o temperatură ușor mai ridicată, pentru a reveni la vâscozitatea-i caracteristică.
În ansamblu, mierea de albine este cu adevărat o minune naturală și este uimitor să vedem cum un aliment atât de simplu poate avea atât de multe beneficii și utilizări diverse în viața noastră de zi cu zi. Ar mai fi de spus că mierea este practic zahăr (conține carbohidrați în proporție de 95 – 97%) și este mai bogată în calorii decât zahărul alb obișnuit. O lingură de miere conține 64 de calorii, 17 grame de carbohidrați, 17 grame de zahăr și cantități mici de minerale precum fier, potasiu și zinc.
Sursa foto: Pixabay, arhiva
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook