Simona Ionescu / Redactor Șef

Alexandru Rafila are soluția prin care să oprească valul de adolescenți care consumă droguri

Alexandru Rafila are soluția prin care să oprească valul de adolescenți care consumă droguri
După nenorocirea care a avut loc la 2 Mai, când un tânăr drogat a omorât doi copii, toată România s-a mobilizat. Acum, Alexandru Rafila se luptă pentru crearea de centre regionale pentru consumatorii de stupefiante. Se lucrează intens la proiect.

Pe lângă centrele regionale pentru cei care se droghează, Alexandru Rafila vrea ca în școli să fie introdusă materia educația pentru sănătate. În acest moment, reprezentanții Ministerului Sănătății lucrează intens la proiect pentru a crea o rețea regională de centre pentru adolescenți. În acest moment, în România există doar două.

„Lucrăm la un proiect pe care să îl prezentăm în Guvern, cu persoane specializate”

„Problema consumului de droguri afectează și adulții, dar sensibilitatea publică e mult mai mare dacă vorbim de copii, iar soluțiile trebuie să facă parte dintr-un pachet. Testarea fără nicio altă măsură ulterioară nu are niciun impact, rămâne doar o temă de dezbatere.

Lucrăm la un proiect pe care să îl prezentăm în Guvern, cu persoane specializate, dincolo de posibilitatea testării, care trebuie urmată de mai multe măsuri. Una dintre măsuri e legată de consilierea psihologică de către o persoană specializată, iar beneficiari să fie copilul, familia sau și copilul și familia împreună. Apoi, e nevoie de centre în care putem să tratăm faza acută a intoxicației cu droguri” a declarat Alexandru Rafila pentru Digi24.

„Centre pe termen lung”

Ministrul Sănătății speră ca totul să fie gata în câteva săptămâni, iar adolescenții să înceapă să fie ajutați cât mai repede cu putință. „De foarte multe ori părinții au reticență față de aceste centre pentru că sunt legate de un spital de psihiatrie și nu trebuie să fie așa.

Rafila vrea centre regionale pentru copiii dependenți de droguri

Sunt și centre private, o să îi invităm pe toți la discuții, pentru ca bunele lor practici să le implementăm și în sectorul public. Trebuie centre pe termen lung. Este important ca aceste centre să fie scoase din sfera spitalelor de psihiatrie ca să nu existe riscul de stigmatizare a celor care accesează aceste servicii” a mai spus ministrul.

„De ani de zile militez pentru dezvoltarea educaţiei pentru sănătate în şcoli”

Pe de altă parte, Alexandru Rafila spune că trebuie să fie introdusă cât mai repede o nouă materie în școli: educația pentru sănătate, unde să se explice cât de periculos e consumul de droguri și alcool.  „De ani de zile militez pentru dezvoltarea educaţiei pentru sănătate în şcoli.

Dacă vom găsi tot felul de pretexte ca să amânăm la nesfârşit introducerea „Educaţiei pentru sănătate” în şcoli, atunci vom avea o problemă foarte serioasă şi nu numai din punctul de vedere al înţelegerii beneficiilor vaccinării, ci şi din punct de vedere al prevenirii bolilor transmisibile şi netransmisibile.

„Mă aşez la masă oricând cu doamna ministru Deca să dezvoltăm această disciplină curriculară”

Educaţia pentru sănătate dezvoltă deprinderi preventive sănătoase, care pot fi transmise şi de către copii sau adolescenţi părinţilor lor. Este un proces care, în decurs de câţiva ani, ar putea să schimbe faţa României din punct de vede al indicatorilor stării de sănătate şi nici nu costă foarte mult.

Mă aşez la masă oricând cu doamna ministru Deca să dezvoltăm această disciplină curriculară, care trebuie inclusă în programul de pregătire, adaptată fiecărei vârste, încât să dezvolte comportamente sănătoase preventive”, a mai precizat ministrul cu ceva timp în urmă.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre