Simona Ionescu / Redactor Șef

Alunițele de pe corp, între noroc și simptom de boală

Alunițele de pe corp, între noroc și simptom de boală
Suntem obișnuiți de mici să ne numărăm alunițele, iar cei mai superstițioși întreabă chiar de mame sau bunici despre simbolistica lor. Alunițele de pe corp sunt semn de noroc sau boală?

În tradiția populară, cei cu multe alunițe pe corp sunt considerați norocoși. Alții afirmă că o aluniță înseamnă o răscruce în viață. Știința care se ocupă cu studiul alunițelor are și un nume — moleozofia. De fapt, este o formă de ghicit, asemenea ghicitului în palmă. Conform acestei „științe`, cele de formă rotundă ar semnifica bunătate, iar cele ovale zgârcenie. Sunt norocoşi cei care au alunițele de pe corp de culoare deschisă. Acele de culoare închisă indică multe obstacole care trebuie depășite pentru a atinge scopurile.

Alunițele de pe corp și superstițiile din jurul lor 

Poziţia alunițelor uneori ne incomodează, alteori scoate în evidență anumite părţi ale corpului. Pe lângă avantajul sau dezavantajul estetic, există și câteva superstiții legate de locul unde apar alunițele. Astfel, alunițele de pe braţe semnifică faptul că eşti o persoană politicoasă, cu o căsătorie fericită. Dacă o femeie are o aluniță lângă cot, ea va avea întotdeauna probleme legate de slujba ei.

La femei, alunița pe sânul drept e semn de lenevie, în schimb dacă este pe sânul stâng, arată că persoana este activă și știe ce își dorește în viață. În sfârșit, despre oamenii cu alunițe pe spate se spune că nu sunt de încredere. Dar dacă alunițele sunt și pe partea dreaptă, și pe cea stângă a pieptului, iar tâlcuirea lor tradițională se bate cap în cap? Dincolo de aceste mituri, există totuși o explicație realistă asupra acestor puncte de pe corpul nostru.

Ce spune medicina 

Din din punct de vedere medical, alunița este o tumoare benignă care se dezvoltă prin înmulțirea unor celule ale pielii, numite melanocite. Acestea produc o substanță pigmentară închisă la culoare – melanina. Alunițele apar în primii trei ani de viață, apoi la pubertate și rareori după 30 de ani. De obicei, numărul lor scade după vârsta de 40-50 de ani. 

Orice om prezintă un anumit risc de a face melanom, dar o serie de factori pot determina un risc sporit: expunerea la soare, numărul de alunițe de pe piele, tipul de piele, istoricul familial (cauza genetică). Potrivit statisticilor, aproximativ unul din 10 pacienți diagnosticați cu melanom îl au pe cale genetică. Se pare că posibilitatea de a face un melanom este de două ori mai mare la cineva care a avut astfel de cazuri în familie decât la o persoană fără asemenea antecedente.

Ce alunițe sunt periculoase 

Sunt periculoase aluniţele care sunt asimetrice. Acelea cu marginile neuniforme, cele cu mai multe culori sau aluniţele a căror culoare se schimbă în timp prezintă riscul de a fi aluniţe maligne. Culoarea unei alunițe normale este maro — iată de ce cele exagerat de negre, ca și cele albe sau roşii, ar trebui verificate la un specialist dermatolog. Dacă odată cu trecerea timpului aluniţele și-au mărit diametrul, atunci ele prezintă, la fel, un risc de melanom.

Aluniţele care nu prezintă pericol au o structură uniformă, dimensiuni relativ mici şi o culoare maro închis. De asemenea, ele nu își schimbă mărimea, diametrul fiind până la 8 milimetri.

Femeile adulte pot avea până la 40 alunițe sunt inofensive. Totuşi, în anumite cazuri, unele aluniţe, în trecut inofensive, se pot transforma în formațiuni cancerigene. În acest caz se recomandă o vizită la dermatolog. 

Foto: Facebook

Visele pot semnala anumite probleme de sănătate. Care sunt acestea

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre