Contraceptivele nu sunt folosite doar pentru a ține sub control o sarcină, ci și pentru diferite alte probleme ale doamnelor, de la o menstruație neregulată la îndepărtarea acneei. Oamenii de știință spun că aceste medicamente cresc riscul apariției depresiei.
Până la 10% dintre femei care folosesc contraceptive au crescut riscul de depresie, spun oamenii de știință. Hormonii, inclusiv estrogenul și progesteronul, sunt esențiali pentru sănătatea creierului.
Cum funcționează contraceptivele hormonale
În SUA și în alte țări occidentale, cea mai frecventă formă de contraceptiv hormonal este „pilula”, o combinație de estrogen și progesteron sintetic, doi hormoni implicați în reglarea ciclului menstrual, a ovulației și a sarcinii. Estrogenul coordonează eliberarea temporizată a altor hormoni, iar progesteronul menține o sarcină.
Estrogenul și progesteronul din pilula zilnică sau alte forme comune de contraceptive, cum ar fi implanturile sau inelele vaginale, determină scăderea producției acestor hormoni de către organism.
Efectele asupra creierului ale contraceptivelor hormonale
Oamenii de știință spun că aceste contraceptive afectează mai mult decât ovarele și uterul. Creierul, în special o zonă numită hipotalamus, controlează sincronizarea nivelurilor hormonale ovariene. Deși sunt numiți „hormoni ovarieni”, receptorii de estrogen și progesteron sunt, de asemenea, prezenți în tot creierul. Estrogenul și progesteronul au efecte ample asupra neuronilor și proceselor celulare care nu au nimic de-a face cu reproducerea.
De exemplu, estrogenul joacă un rol în procesele care controlează formarea memoriei și protejează creierul împotriva daunelor. Iar progesteronul ajută la reglarea emoțiilor. Prin modificarea nivelului acestor hormoni în creier și în organism, contraceptivele hormonale pot modula starea de spirit în bine sau în rău.
Contraceptivele hormonale interacționează cu stresul
Estrogenul și progesteronul reglează, de asemenea, răspunsul la stres, reacția organismului de „luptă sau fugi” la provocările fizice sau psihologice.
Principalul hormon implicat în răspunsul la stres, cortizolul la om și corticosteronul la rozătoare, ambii prescurtați CORT, este în primul rând un hormon metabolic, ceea ce înseamnă că o creștere a nivelului sanguin al acestor hormoni în condiții de stres duce la mobilizarea unei cantități mai mari de energie din depozitele de grăsime.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook