Simona Ionescu / Redactor Șef

Avertizările neurochirurgului Vlad Ciurea. Un obicei pe care mulți îl au duce la îmbolnăviri grave

Avertizările neurochirurgului Vlad Ciurea. Un obicei pe care mulți îl au duce la îmbolnăviri grave
Celebrul profesor neurochirurg Alexandru Vlad Ciurea consideră că somnul este esențial pentru refacerea creierului. Lipsa somnului poate duce la afecțiuni foarte grave.

Medicul Alexandru Vlad Ciurea spune că foarte multă lume subapreciază somnul și nu fac bine deloc. Potrivit acestuia, somnul este primordial în refacerea creierului. „Somnul este foarte benefic pentru refacerea cerebrală. În timpul somnului, cu cât acesta este mai relaxant, cu atât au loc toate procesele metabolice. Astfel, celulele nervoase se pot liniști și în jurul lor apar celulele mai mic, microgliile, care le curăță, le dau alimentația, oxigenul, apa necesară, îndepărtează părțile agresive, nonnecesare, cum sunt acei beta-amilozi. Înlătură, astfel, posibilitatea apariției plăcilor de beta-amiloizi, a plăcilor senile, deci îndepărtează de bolile grave cum este Alzheimerul, sau de alte boli de demență”, explică Prof. Dr. Alexandru Vlad Ciurea în cartea sa, „Sănătatea creierului pe înțelesul tuturor”.

Copiii cresc în timp ce dorm

Alexandru Ciurea spune că vorba din popor „Dormi, copile, ca să crești mare” nu este aruncată aiurea și că are sens. „În timpul somnului este secretat acel hormon de creștere. În timpul somnului, organismul are celule de pe cupolă, de sus, din teleencefal, care se odihnesc, însă partea din profunzime funcționează. Dacă a doua zi ne-am trezi în aer curat, cu o priveliște frumoasă, cu primele raze de soare, creierul ar funcționa în condiții mai bune”, completează Prof. Dr. Alexandru Vlad Ciurea.

Politicienii și artiștii suferă de boli ale sistemului nervos

Neurochirurgul spune că persoanele cele mai predispuse la bolile sistemului nervos sunt politicienii și artiștii, din cauza lipsei de odihnă. „Somnul este foarte benefic. Nu trebuie neglijat. Deprivarea de somn duce la boli grave. Din cauza deprivării de somn, foarte mulți oameni politici sau artiști suferă de boli ale sistemului nervos. Deci nu desconsiderați somnul de calitate!”, a conchis profesorul neurochirurg Alexandru Vlad Ciurea.

Seara trebuie să evităm telefonul și aparatele electronice

Deși trăim în era tehnologiei în care progresele se fac uimitor, nu trebuie să devenim devenim dependenți de dispozitive. Românii, spune medicul, au un talent extraordinar de a reuși în tot ceea ce fac. Sigur, că noile tehnologii ne ușurează viață, însă trebuie reținut faptul că e important să mai și gândim.

„Organismul, creierul, puterea noastră românească ne-au împins înainte și mereu am reușit. Generația care vine prinde totul din zbor. Creierul merge înainte, legăturile se fac mai rapid. Aceste facilități pe care noi le avem pe tablete sau pe telefoane ne ajută cerebral. Totul este să nu fim dependenți de ele. Trebuie să mai şi gândim, de-aia avem cap. S-a schimbat gândirea, s-a schimbat motricitatea, vrem să facem mai multe. De aceea apar acele boli şi celula nervoasă nu mai poate. Să luptăm să nu cadă. Deci să le facem pe toate mai încet”, recomandă celebrul neurochirurg.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre