Simona Ionescu / Redactor Șef

Ajută creierul să rămână sănătos. „Sunt gratis”, spune cunoscutul neurochirurg Vlad Ciurea

Ajută creierul să rămână sănătos. „Sunt gratis”, spune cunoscutul neurochirurg Vlad Ciurea
Pandemia asta ne-a făcut iraschibili, plictisiți, ne-a schimbat obiceiurile. Ca să avem creierul sănătos și să nu o luam razna sunt trei soluții care nu costă nimic. Ne spune celebrul profesor neurochirurg Vlad Ciurea.

Izolarea are efecte serioase. Pandemia ne-a afectat pe toți și găsim recomandări importante de la cei care știu ”secretele” pentru  un creier sănătos. Celebrul profesor neurochirurg Vlad Ciurea spune că nu costă nimic, sunt gratis.

Ajută creierul să rămână sănătos. Sunt gratis

Ajută creierul și este la îndemână, plus că sunt gratis. Ne spune celebrul profesor neurochirurg Vlad Ciurea.

”Trei elemente sunt esențiale pentru buna funcționare a creierului. Și ele nu costă nimic. Am să o spun mereu și mereu: apă, oxigen, odihnă.

Apa ajută sistemul vascular, curăță „deșeurile”, îmbunătățește starea celulelor. Reglează temperatura și de aici efectele pozitive: îmbunătățește memoria, atenția, revigorează întregul organism. Dimineața, când ne trezim, recomand să bem două pahare cu apă. Este „combustibilul” de care avem nevoie pentru a funcționa optim.

Oxigenul. Creierul are nevoie de o cantitate mare de energie, iar aceasta este generată de procese consumatoare de oxigen. Recomand ca dimineața să ținem ferestrele deschise. Pentru că nivelul de poluare din orașe este mai scăzut la primele ore. Recomand de asemenea plimbări în parc. Respectând, desigur, regulile acestor timpuri. Avem și parcuri, și păduri, nu e nevoie să mergem foarte departe sau să tot lăudăm alte țări. România este superbă!

Odihna este crucială. Nimic nu odihnește creierul mai bine decât somnul. Recomand ca oră de culcare ora 22.00, cel târziu. Fără televizor, telefon, tablete etc.

Toate acestea ne sunt la îndemână. Depinde de noi să ne protejăm, să avem grijă de sănătatea noastră. Pentru că altfel vom depinde de alții!”, recomandă profesorul Vlad Ciurea.

Celebrul profesor neurochirurg Vlad Ciurea este foarte apreciat și are admiratori și pe Internet

Doctorul Vlad Ciurea: ”Izolarea ne-a tâmpit”

Izolarea are efecte serioase, atrage atenția profesorul neurochirurg Vlad Ciurea. În special persoanele vârstnice trebuie să iasă afară să socializeze, pentru stimularea creierului și a imunității. În această perioadă, au apărut situații frecvente în care mai multe persoane suferă de tulburări de memorie, dezorientare, probleme de echilibru sau lipsa coordonării. Toate sunt efecte ale unei rutine zilnice repetitive și limitate între patru pereți, consideră neurochirurgul.

„Am observat ceva, încă nu sunt raportate, la pacienții mei care au fenomene ușoare, că evoluează. Mi-e foarte jenă să-i arunc în față unei doamne, domn «dumneata ai Alzheimer». Toți vin în ultimul timp, de la o anumită vârstă, cu tulburări de memorie, dezorientare, probleme de echilibru sau nu mai au coerența gestului, scapă paharul.

De ce? «Mama e stresată, bunica nu se mai coordonează». Altceva este. Conexiunile în sistemul nervos nu se mai fac corect, pentru că această izolare nu a dus la ceva bun. Între patru pereți, uitându-ne eventual la TV sau discutând aceleași lucruri în familie nu am făcut decât să ne tâmpim luni și luni de zile. Trebuie să ieșim afară!

Omul este un produs social, trebuie să vorbească, să comunice, trebuie să colaborăm, să socializăm între noi” a declarat reputatul profesor neurochirurg Vlad Ciurea, la Digi24.


Ce este ”oboseala creierului” și cum scăpăm de ea. Sfaturile unui specialist

Alimente care ajută creierul să rămână în formă

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre