Simona Ionescu / Redactor Șef

Când poți face ecografie, mamografie și RMN de sân, gratuite

Când poți face ecografie, mamografie și RMN de sân, gratuite
Orice femeie de peste 25 de ani ar trebui să își investigheze sânii, spun medicii. Nu e bine să aștepte până apar simptome că ceva nu este în regulă. Când poți face ecografie, mamografie și RMN de sân, gratuite.

Când ar trebui să începem să ne investigăm sânii? După vârsta de 25 ani, indiferent dacă pacienta este simptomatică sau nu, spun medicii. Investigațiile se fac și gratuit.

Când poți face ecografie, mamografie și RMN de sân, gratuite

Ecografia mamară, RMN de sân  și mamografia sunt investigații prin care pot fi descoperite sau urmărite eventuale probleme de la nivelul sânilor. Orice femeie trebuie să înceapă să-și investigheze sânii, de la 25 de ani, chiar și în absența oricărui symptom, scrie doctorulzilei.ro.

În funcție de rezultate, medicul va recomanda periodicitatea investigațiilor sau când e cazul, teste suplimentare. Toate aceste investigații, inclusiv RMN-ul de sân sunt decontate în totalitate de CNAS, cu bilet de trimitere de la medicul specialist.

Dr. Liana Păuna Cristian, medic primar Radiologie și Imagistică Medicală, specializare în RMN de sân și pelvis feminin a explicat, pentru Doctorul Zilei. Uite când și cum e nevoie să ne investigăm sânii și când e util RMN-ul mamar!

”Primul control senologic ar trebui efectuat după vârsta de 25 ani, indiferent dacă pacienta este simptomatică sau nu. Inclusiv în situația în care pacienta nu are modificări mamare notabile.

De principiu, prima investigație imagistică senologică recomandată la femeile tinere este ecografia mamară. Este o metodă imagistică neiradiantă și care oferă informații importante la pacientele cu sâni denși”, a explicat Dr. Liana Păuna Cristian.

Dr. Liana Păuna Cristian, medic primar Radiologie și Imagistică Medicală, specializare în RMN de sân și pelvis feminin

Ce investigații sunt necesare pentru sâni, în funcție de vârstă

În cadrul primului consult senologic, pacienta va primi și recomandări referitoare la evaluarea senologică periodic. Recomandarea se dă în funcție de gradul de risc de a dezvolta cancer mamar de-a lungul vieții.

”Pentru femeile cu vârsta mai mică de 40 ani, femeile însărcinate sau care alăptează și pentru femeile cu implanturi mamare, este recomandată ecografia. Având în vedere că 1 din 6 cancere apar la grupa de vârstă 40-49 ani, după 40 ani se poate începe screeningul mamografic, anual sau la 2 ani.

Pentru pacientele cu risc crescut se recomandă RMN mamar. La toate acestea se adaugă examinarea lunară prin autopalpare și consult medical ori de câte ori pacienta descoperă un nodul mamar sau axilar. Sau când apare o secreție mamelonară, când sânul se deformează sau apare o retracție mamelonară”, spune specialistul.

Care dintre aceste investigații sunt decontate?

RMN-ul mamar native și cu substanță de contrast paramagnetica i.v. este decontat integral de CASMB, adică e gratuit. Se dă în baza unui bilet de trimitere eliberat de medicul specialist trimițător (chirurgie; ostetrică-ginecologie; chirurgie plastică). Există clinici medicale la care se poate efectua cu bilet de trimitere decontat de CASMB examen mamografic sau ecografie mamară”, a explicat Dr. Liana Păuna Cristian, citată de doctorulzilei.ro.

Teste suplimentare  dacă se descoperă un nodul la sân

”Bilanțul imagistic complet în cazul în care pacienta descoperă prin autopalpare un nodul mamar se face cu mamografie și examen ecografic. Fiecare metodă imagistică aduce informații extrem de utile pentru elaborarea unui diagnostic complet. În anumite situații, este nevoie să efectuăm în completare și un examen IRM mamar”, spune medicul specialist. Sursa: doctorulzilei.ro


Mituri despre sâni. Ce este adevărat și ce nu

Ice-T și soția Coco Austin șochează din nou. Petrecere „de nuntă” cu sânii la vedere

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre