Încet, încet, am învățat că pe etichetă ar trebui să fie toate informațiile despre un produs. Însă, tot nu este suficient. ”Nu mâncați nimic din ceea ce bunicii voștri n-ar recunoaște ca aliment”, spune celebrul nutriționist Mihaela Bilic.
Ce să evitați când mergeți la cumpărături
Mihaela Bilic, celebrul nutrionist ne învață cum să facem la cumpărături. E adevărat că citirea etichetei ne ajută în alegerea unor alimente care alcătuiesc o dietă sănătoasă, scrie doctorulzilei. ro.
Prin adoptarea unei diete sănătoase putem contracara factorii de risc care ne predispun la anumite boli. Cu toate acestea, de multe ori, deși citim cu răbdare etichetele, nu reușim să înțelegem dacă produsul alimentar respectiv este sănătos sau nu.
În acest sens, medicul nutriționist Mihaela Bilic vine în ajutorul nostru, cu sfaturi simple care ne sunt de folos. Medicul ne îndeamnă să nu mâncăm nimic din ceea ce bunicii noștri nu ar recunoaște ca aliment.
Pentru sănătatea voastră și a familiei voastre, evitați produsele alimentare care conțin:
- ingrediente necunoscute
- ingrediente imposibil de pronunțat, ce țin mai degrabă de un laborator de chimie
- ingrediente al căror număr depășește cifra 5
- grăsime de cocos și/sau de palmier.
În felul acesta veți reuși să evitați pe cât posibil alimentele ultraprocesate, cu valoare nutritivă redusă și aport mare de calorii”, explică celebrul nutriționist, citat de doctorulzilei.ro.
Ce să nu faceți când mergeți la cumpărături
Nutriționistul Mihaela Bilic a explicat ce anume trebuie să evitați să cumpărați când mergeți la cumpărturi. Vom fi siguri că ne axăm într-o proporție mai mare pe produsele sănătoase.
- zona centrală din supermarket și rafturile cu produse ambalate, al căror termen de garanție depășește 3 luni;
- produsele promovate ca având extra-avantaje (de ex. margarină care scade colesterolul, brânzeturi light sau dulciuri fără adaos de zahăr);
- alimentele din import, mai ales când ele există în varianta românească, dar și produsele exotice, pe care nu suntem genetic construiți să le metabolizăm;
- produsele provenite din agricultura intensivă alimentele extrasezon, coapte/maturate forțat.
- alimentele cu preț redus, aflate la limita datei de expirare;
- termenul de valabilitate indicat pe ambalaj precede cu mult alterarea reală a produsului;
- mâncarea gătită, chiar dacă este ambalată și vândută în supermarket;
- produse cu ambalaj mai puțin colorat/sofisticat, de la branduri mai puțin cunoscute, dar care au o listă “curată” de ingrediente;
- ambalajul mai mic, care conține produsul gata feliat/porționat, chiar dacă este mai scump.
Fiți adepții lui “puțin și bun!”, este mesajul medicul nutriționist Mihaela Bilic.
Dr. Mihaela Bilic despre o întrebare esențială: Oare mâncatul cu poftă îngrașă mai tare?
Medicul Mihaela Bilic: Pepenele îngrașă și afectează ficatul dacă mâncăm mult
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook