Simona Ionescu / Redactor Șef

Ceaiurile care îţi încarcă bateriile

Ceaiurile care îţi încarcă bateriile
Cafeaua pare cea mai bună soluţie pentru a te revigora. Însă sunt și ceaiuri din anumite plante care au același efect și pot fi o alternativă la fel de eficientă.

Mulți dintre noi beau o cafea dimineața pentru a se revigora, mai ales în perioade stresante și obositoare. Însă sunt și ceaiuri care au același efect.

Ceaiurile care îţi încarcă bateriile

Ceaiul negru, verde şi alb, ceaiul matcha şi ceaiul mate au diferite concentraţii de cafeină, iar consumul lor îţi va da energia de care ai nevoie pentru o zi lungă.

Atunci când o consumi, cafeina acţionează asupra sistemului nervos central şi transmite creierului mesajul că trebuie să fie activ, să fie în alertă. Consumul de cafeină ne influenţeză în mod diferit: fie te regăseşti printre persoanele care îi vor resimţi din plin efectele, chiar dacă o consumă în cantitate mică, fie faci parte din categoria celor care pot bea liniştiţi două-trei cafele pe zi, fără să resimtă efecte spectaculoase.

Dacă eşti o persoană sensibilă la cafeină, evită să o consumi după-amiaza ori seara, pentru că poţi avea probleme cu somnul. Cafeina nu este recomandată copilului mic, iar femeile însărcinate ar trebui să ceară sfatul medicului înainte de a consuma băuturi pe bază de cafeină.

Ceaiuri care revigorează

Pentru a avea un gust şi o aromă mai tari, sunt câteva sfaturi de care poţi ţine cont atunci când preparații un ceai. Frunzele rupte, aşa cum se găsesc în pliculeţe, elimină mai multă cafeină decât frunzele întregi. Cu cât pui mai multe frunze la o cană cu apă, cu atât băutura va fi mai pronunţată.

Sunt importante atât timpul de preparare, cât şi temperatura apei: cu cât timpul este mai îndelungat şi cu cât apa este mai fierbinte, cu atât mai mult frunzele vor elibera conţinutul de cafeină.

Ceai negru, verde şi alb

Ceaiul negru, ceaiul verde şi cel alb se prepară din frunzele plantei numită Camellia sinensis. Diferenţa dintre decocturi constă în gradul de oxidare al frunzelor.

O cană cu ceai negru poate conţine 50-60 de mg de cafeină şi are, în compoziţie, polifenoli cu proprietăţi antioxidante. O cană cu ceai verde poate avea 20-30 de mg de cafeină şi conţine două substanţe care menţin buna funcţionare a creierului.

O cană cu ceai alb are 10-20 de mg cafeină şi este benefică pentru sănătatea dinţilor şi a organismului.

Ceaiul matcha

Spre deosebire de ceaiul verde, în care consumi infuzia strecurată, în cazul ceaiului Matcha, vei consuma pulberea dizolvată în apă. În cazul acesta, cantitatea de cafeină şi de antioxidanţi va fi mai mare. Doar 1 g de pulbere de matcha poate conţine 35 de mg de cafeină, vitamina A, vitamina C, aminoacizi, fibre şi potasiu.

Consumul de ceai matcha va îmbunătăţi capacitatea de concentrare şi de memorie, plus că vă va energiza. Pentru prepararea ceaiului, vei folosi una-două linguriţe cu pudră de matcha la o cană cu apă fierbinte şi vei amesteca până se va dizolva. O alternativă pentru apă poate fi şi orice tip de lapte, pentru o textură mai cremoasă a ceaiului.

Ceaiul mate

Planta mate are aproape aceeaşi cantitate de cafeină precum cafeaua şi este o sursă excelentă de vitamine B1, B2, C, E, şi minerale: fosfor, fier şi calciu. Doar o cană cu ceai mate poate conţine până la 80 de mg de cafeină, numai bună de preparat şi de consumat dimineaţa. Pentru prepararea ceaiului, lasă frunzele într-o cană cu apă fierbinte trei-cinci minute, apoi se strecoară.


Scandal amoros. Șeicului din Dubai înșelat de soție cu garda de corp. Amanții au fugit la Londra

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre