Simona Ionescu / Redactor Șef

Coșuri și kilograme în plus? Deficitul de zinc poate fi cauza. Ce spun specialiștii

Coșuri și kilograme în plus? Deficitul de zinc poate fi cauza. Ce spun specialiștii
Pielea prezintă modificări? Vă cade părul? Rănile se vindecă mai greu? Infecții sunt frecvente? E posibil să aveți un deficit de zinc. Trebuie luate măsuri urgent, pentru că poate duce la apariția diabetului zaharat și a obezității, susțin oamenii de știință.

Deficitul de zinc poate duce la modificări ale pielii care, la început, arată ca o eczemă, dar care nu se ameliorează cu creme hidratante, creme cu steroizi sau loțiuni, spun oamenii de știință. Dar și la apariția obezității și a diabetului zaharat.

Care sunt simptomele deficitului de zinc

Deficitul de zinc este de obicei cauzat de probleme de absorbție a zincului din alimentație sau de un consum insuficient de zinc în alimentație. Zincul este un mineral esențial pentru multe dintre funcțiile și sistemele normale ale organismului, inclusiv: sistemul imunitar, vindecarea rănilor, coagularea sângelui, funcția tiroidiană, simțurile gustului și mirosului.

Și tot zincul este cel care ajută la creșterea și dezvoltarea normală în timpul sarcinii, copilăriei și adolescenței. Deficitul de zinc poate duce la modificări ale pielii care, la început, par a fi eczeme. Pe piele pot apărea fisuri și un aspect „glazurat” (neted sau sticlos).

Aceste modificări pot fi observate mai întâi în jurul gurii, în zona scutecelor și pe mâini. Erupția nu se ameliorează cu creme hidratante, creme cu steroizi sau loțiuni.

Poate încetini creșterea copiilor

Persoanele cu deficiență de zinc pot avea probleme cu căderea părului, modificări ale pielii și părului, probleme oculare, mai multe infecții decât de obicei, răni care au nevoie de mult timp pentru a se vindeca, pierderea gustului și a mirosului, diaree. Deficitul de zinc poate încetini creșterea unui copil și întârzia atingerea maturității sexuale.

Care sunt cauzele deficienței de zinc

Deficitul de zinc poate apărea la persoanele care au probleme de absorbție a nutrienților din alimente, la oamenii în vârstă și la cei care au anumite boli gastrointestinale. Unele medicamente pot crește, de asemenea, pierderea zincului prin urină.

Zincul se găsește în cantități mici în laptele matern

Surse naturale de zinc

Zincul din alimentele de origine animală este mai bine absorbit decât cel din alimentele de origine vegetală. Aceasta înseamnă că vegetarienii și veganii, precum și persoanele care urmează alte diete restrictive pe termen lung, pot prezenta un risc mai mare de deficiență de zinc.

Zincul se găsește doar în cantități mici în laptele matern, astfel încât bebelușii care sunt alăptați exclusiv mai mult de 6 luni pot prezenta, de asemenea, deficiențe de zinc. Uneori, nou-născuții prezintă deficit de zinc dacă sunt prematuri sau foarte bolnavi, sau dacă mamele lor au avut un deficit ușor de zinc. Unele persoane se nasc cu deficit de zinc.

Cum se tratează deficitul de zinc

Dacă aveți o deficiență de zinc diagnosticată, medicul poate recomanda tratarea acesteia prin administrarea unui supliment de zinc. Medicul vă va recomanda doza potrivită pentru dumneavoastră, în funcție de simptome.

De asemenea, puteți obține un adaos de zinc din unele suplimente multivitaminice sau remedii pentru răceală care conțin zinc. Atenție! O cantitate prea mare de zinc poate avea efecte secundare, ducând la diaree sau vărsături.

De asemenea, poate interfera cu absorbția altor nutrienți de care aveți nevoie, cum ar fi cuprul și fierul. Nu trebuie să luați mai mult de 40 mg de zinc suplimentar pe zi.  Pentru a preveni deficiența de zinc, consumați produse lactate, carne de pasăre, fructe de mare, dar și cereale, leguminoase,

Poate fi prevenită deficiența de zinc?

Cea mai bună modalitate de a evita deficitul de zinc pentru majoritatea oamenilor este să consume alimente bogate în zinc, în special produse lactate, carne de pasăre, carne și fructe de mare. Zincul poate fi găsit și în cereale, leguminoase, nuci și semințe.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre