Creierul ne hrăneşte pe toți dintre noi. Păcat că deseori uităm să-l hrănim şi noi pe el, ceea ce ar putea să-l facă să se supere. Cu ce hrănim mintea pentru a rămâne sănătoasă? Oricât de ciudat ar părea, creierul nostru consumă doar glucoză şi oxigen. Restul substanţelor nutritive din mâncare ajută doar la întreţinerea organismului în stare funcţională.
Din acest motiv, munca intelectuală necesită un aport sporit de glucide în alimente. Ah, dar dulcele îngraşă! De aceea, medicii recomandă să nu stăm pe scaun toată ziua, să ieșim la plimbare și să ne mişcăm organismul din când în când. Partea bună a efortului fizic este că te ajută nu doar să te menții în formă, dar şi îmbogăţește sângele cu oxigen. Iar oxigenul, după cum am mai spus, te ajută să gândeşti.
Cu ce hrănim mintea. Multe vitamine și minerale
Corpul e construit în aşa fel, încât sângele nu are niciodată acces direct la creier. Problema e că leucocitele din sânge nu ştiu să deosebească celulele nervoase şi le omoară ca și cum ar fi viruși. Aşa că natura a făcut o barieră la intrarea în creier, prin care trec doar substanţele nutritive. Aici intră în joc vitaminele și mineralele. Această barieră devine mai permeabilă sub influenţa vitaminei C – deci, în lista de alimente includem citrice, varză murată, țelină și pătrunjel.
În afară de vitamina C, creierul adoră vitaminele din grupa B, mai ales B12. Pe aceasta o puteţi lua doar din produsele de origine animală. Evident, toate vitaminele pot fi cumpărate la farmacie sub formă de drajeuri. Și fierul este foarte important. În lipsa lui, în afară de anemie, mai obţineţi la pachet şi o minte mai înceată. În mod normal, fierul ajunge în organism din carnea roşie. În plus, munca intelectuală presupune un consum mare de energie, iar carnea este o sursă importantă de calorii.
Mișcarea face minuni
O minte sănătoasă are nevoie de un corp sănătos. De aceea este foarte important ca aceasta să existe într-o doză sănătoasă. Exerciţiile fizice au darul de a arde caloriile pe care n-a reuşit să le consume creierul, oxigenează sângele şi ne ridică dispoziţia.
Foto: Facebook
Istoria uitată a primei regine a Angliei. Bloody Mary, Maria Sângeroasa
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook