Simona Ionescu / Redactor Șef

Cum deosebim măslinele vopsite artificial de cele naturale

Cum deosebim măslinele vopsite artificial de cele naturale
Știți să deosebiți măslinele  vopsite de cele naturale? Este destul de greu să deosebim produsul natural de cel care conţine aditivi.

Măslinele negre pe care le găsim în comerţ sunt colorate artificial. Specialiştii în chimie alimentară spun că multe dintre aceste măsline sunt pline de chimicale menite să le schimbe culoarea.

Cum deosebim măslinele vopsite artificial de cele naturale

Măslinele care cresc în pomi sunt închise la culoare, dar nu sunt negre, ci maronii. Specialiștii spun că măslinele sunt înnegrite în urma unui proces de oxidare pentru că majoritatea clienților le preferă așa.

  • Pentru înnegrirea artificială se folosesc doi stabilizatori de culoare care în prezenţa aerului dau această oxidare şi implicit această schimbare de culoare.
  • Măslinele corect etichetate ne dau multe indicii despre conţinut. Aflăm astfel că în unele cutii avem măsline, apă, sare, ulei, chiar şi un corector de aciditate, un aditiv alimentar, acidul acetic, care este de fapt oţet.
  • În altele, găsim în plus aditivi alimentari pentru prelungirea termenului de valabilitate. Chiar şi coloranţii artificiali apar pe unele etichete.
  • Dacă vedem că au apă, sare, gluconat de fier, acid lactic, este clar că acel sortiment a fost înnegrit artificial de către producător. Este aproape imposibil să nu găseşti aditivi alimentari în aceste produse. Aditivii măresc termenul de valabilitate al produsului respectiv şi poate sta mai mult la raft.
  • Pentru a cumpăra un produs cât mai natural, se poate face un test simplu. Striviţi o măslină şi dacă observaţi că pulpa este consistentă, cărnoasă, acel sortiment conţine mai puţini aditivi. Dacă lasă o urmă de culoare neagră pe degete, iar pulpa nu este la fel de cărnoasă, cel mai probabil acestea au fost înnegrite artificial, spun specialiștii.
  • Mai trebuie să fiți atenți și la conținutul de sare. Dacă sunt etichetate corect, ne putem da seama de cantitatea de sare, măslinele recomandate fiind cele care au doar 2 grame de sare la suta de grame de produs.

Fața neștiută a Lidiei Buble. Cât e de orgolioasă

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre