Nutriționiștii și medicii arată de ce ardeii iuți nu ar trebui să îți lipsească din meniu. Ei pot fi consumați proaspeți, conservați, sau adăugați în diverse preparate culinare.
Înainte de toate trebuie știut că gustul este dat de o concentrație ridicată de capsaicină. Aceasta e o subsatnță cu rol antioxidant, puternic, ce luptă împotriva radicaliilor liberi care ne afectează sănătatea. Capsaicin e cunoscută și pentru că poate inhiba celulele canceroase.
În plus, ardeii iuți mai conțin și beta-caroten. Și acesta este un antioxidant puternic. Organismal îl poate transforma în vitamina A. aceasta e esențială pentru sănătatea tuturor țesuturilor epiteliale (n.r. – care căptușesc toate cavitățile corpului, inclusiv tractul respirator, gastro-intestinal și tractul reproductiv). În plus, beta-carotenul e util împotriva simptomelor astmului, osteoartritei si artritei reumatoide.
De ce ardeii iuți nu ar trebui să îți lipsească din meniu
Ardeii iuți stimulează imunitatea organismului. Studiile de specialitate au demonstrat că doar două lingurițe de ardei iute uscat și pisat, furnizeaza 47% din valoarea zilnică de vitamina A, mult necesară organismului pentru a lupta împotriva infecțiilor
Ardeii iuți pot preveni ulcerul gastric. Consumul regulat de ardei iute ajută la prevenirea ulcerului gastric prin distrugerea anumitor bacterii ce pot fi ingerate și stimulând celulele mucoasei stomacului să secrete sucuri gastrice protectoare, care împiedica declanșarea ulcerului.
Ardeii iuți sunt benefici împotriva inflamațiilor. Capsaicina, are rolul de a încălzi corpul, dar este și este un inhibitor puternic al substantei P, asociată în procesele inflamatorii. Cu cât gustul ardeilor este mai picant, cu atât conținutul lor de capsaicină este mai ridicat.
Mănânci ardei iuți și slăbești
Ardeii iuți au multiple beneficii cardiovasculare. Consumul de ardei iuți, roșii, poate scădea nivelul colesterolului din sânge, a trigliceridelor și influențează capacitatea organismului de a dizolva fibrina, o substanță cu rol în formarea cheagurilor de sânge. Persoanele care consumă cât mai mulți și mai des ardei iuți, au risc mai scăzut de a face atac de cord, accident vascular cerebral sau embolie pulmonară.
Ardeii iuți au un puternic rol în descongestionarea sinusurilor. Capsaicina are un puternic rol în fluidizarea secrețiilor de mucus din plămâni sau din fosele nazale.
Ardeii iuți ajută la pierderea kilogramelor. Consumat la fiecare masă principală, ardeiul iute stimulează papilele gustative și creează senzaţia de saţietate. Un ardei iute înaintea prânzului şi a cinei te ajută să reduci semnificativ porțiile de mâncare. Se spune că substanța denumită capsaicină are un puternic rol în a reduce pofta de mâncare și a accelera metabolismul. dar și de a stimula activitatea proteinelor care ajută la spargerea celulelor de grăsime, arată Chefi la cuțite.
Ardeii iuți pot fi folosiți și sub formă de tinctură, ulei sau în creme, cu beneficii pentru ameliorarea durerilor reumatice și la masajele anticelulitice.
Sursa foto: Pixabay
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook