Simona Ionescu / Redactor Șef

Dependența de internet. Care sunt simptomele afecțiunii și cel mai bun tratament

Dependența de internet. Care sunt simptomele afecțiunii și cel mai bun tratament
Nimic nu pare mai important ca un calculator și cu greu vă ridicați din fața acestuia? Specialiștii spun că e posibil să suferiți de dependența de internet. Chiar dacă părerile medicilor sunt împărțite dacă acest lucru este o tulburare psihică de sine stătătoare, trebuie luate urgent măsuri. Care sunt simptomele ce trebuie să vă pună pe gânduri.

Dependența de internet apare atunci când o persoană are o nevoie compulsivă de a petrece mult timp pe internet, până la punctul în care alte relațiile, munca sau sănătatea au de suferit. Ce simptome apare și cum se poate rezolva această problemă,

Este sau nu o afecțiune psihică?

Există o serie de comportamente care pot fi denumite dependență de internet. În general, sondajele sugerează că bărbații care sunt dependenți de petrecerea timpului online tind să prefere vizualizarea site-urilor pornografice, în timp ce femeile sunt atrase de camerele de chat pentru a stabili relații platonice și cibersexuale.

Părerile medicilor sunt împărțite cu privire la faptul dacă dependența de internet există ca o tulburare mintală de sine stătătoare sau dacă este o expresie a unor tulburări mintale preexistente sau a unor probleme de comportament. De exemplu, o persoană care caută în mod compulsiv pe internet locuri de jocuri de noroc online poate avea o problemă cu jocurile de noroc mai degrabă decât o dependență de internet.

Semnele dependenței de internet

Simptomele dependenței de internet

Studenții din colegii și universități ar putea fi deosebit de vulnerabili la dependență, spun specialiștii, dar probleme mari pot avea adulții și chiar și copiii. Potrivit Asociației Americane de Psihiatrie, dependența de internet poate include trei sau mai multe simptome.

Utilizatorul trebuie să petreacă tot mai mult timp online pentru a simți același sentiment de satisfacție, iar dacă nu poate fi online, experimentează simptome de sevraj neplăcute, cum ar fi anxietatea, starea de spirit și fanteziile compulsive legate de internet. Utilizarea internetului ameliorează aceste simptome. De asemenea, utilizatorul apelează la internet pentru a face față unor sentimente negative, cum ar fi vinovăția, anxietatea sau depresia.

Utilizatorul petrece o cantitate semnificativă de timp implicându-se în alte activități legate de internet (cum ar fi cercetarea furnizorilor de internet, cărți pe internet), neglijând alte domenii ale vieții, precum relațiile, munca, școala sau alte activități. Nu în ultimul rând, utilizatorul este dispus să piardă relații, locuri de muncă sau alte lucruri importante în favoarea internetului.

Strategii pentru a înțelege dacă aveți nevoie sau nu cu adevărat de internet

Dacă aveți dependență de Internet și doriți să vă schimbați comportamentul, specialiștii spun că puteți încerca câteva strategii. Notați-vă simptomele, de exemplu, țineți evidența comportamentului, gândurilor și sentimentelor dumneavoastră. Gândiți-vă la motivul pentru care folosiți atât de mult Internetul.

Ce vă determină să intrați pe internet? Există o problemă reală pe care nu o înfruntați? Folosiți metode de relaxare precum respirația profundă sau meditația pentru a gestiona simptomele anxietății. Dependența de internet pare să răspundă bine la terapia cognitiv-comportamentală (CBT).

Acest tip de terapie se concentrează pe schimbarea tiparelor de gândire. Consultați-vă cu medicul pentru mai multe informații și recomandări. Există, de asemenea, grupuri de sprijin pentru dependența de internet disponibile care pot ajuta la tratarea dependenței dumneavoastră.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre