Simona Ionescu / Redactor Șef

Dr. Pop spune cum ne putem feri copiii de hepatita misterioasă și la ce simptome să fim atenți

Dr. Pop spune cum ne putem feri copiii de hepatita misterioasă și la ce simptome să fim atenți
N-am scăpat de coronavirus, că o altă nenorocire a bătut la ușă. E vorba de o hepatită acută de origine necunoscută.

O boală despre care nu se cunoaște aproape nimic a pus din nou pe jar lumea medicală. Ce se întâmplă cu forma atipică de hepatită.

Un medic spune cum ne putem feri copiii de hepatita misterioasă și la ce simptome să fim atenți

Creșterea bruscă a cazurilor de hepatită la copii a speriat întreaga lume. Care să fie cauzele apariției acestei boli? Potrivit specialiștilor din Marea Britanie, se pare că un virus comun care de obicei duce la apariția răcelilor, a diareei și a vărsăturilor ar juca un rol important.

Medic român: Spălatul pe mâini e esențial

Pe de altă parte, medicul Mihaela Pop spune că adenovirusul are transmitere respiratorie, adică ne putem infecta prin tuse, strănut, suprafețe sau obiecte contaminate.

„Lucrurile se precipită (…)  Prevenire: SPĂLARE PE MÂINI CÂT MAI DES CU APĂ ŞI SĂPUN!!!

Dacă măsurile de igienă personală ar fi respectate cu rigurozitate multe boli infecțioase n-ar mai exista.

Deci, dragi părinți, recapitulăm: scoateți ochii din telefon/laptop şi priviți-vă copiii! Uitați-vă în ochii lor! Ochi frumoşi, sinceri! Vedeți să nu fie galbeni! Priviți-le pielea, vedeți să nu fie galbenă! Îngrijorați-vă când vă spun că sunt obosiți, că le e somn, aşa, tam-nesam! Nu-i lene, lenea arată altfel. Fiți atenți, fără să fiți exagerați! Nu-i speriați, nu-i închideți în casă! Emoțiile negative agravează orice boală! Doar fiți atenți! Şi adresați-vă medicului când apar simptomele amintite”, a scris dr. Pop pe Facebook, medic de familie.

Dr. Meera Chanda, director al Agenției britanice de securitate în sănătate, a afirmat că „informațiile adunate prin investigațiile sugerează din ce în ce mai mult că această creștere a hepatitei cu debut brusc la copii este legată de infecția cu adenovirus. Cu toate acestea, investigăm amănunțit alte cauze potențiale”.

În România s-a depistat până acum doar un singur caz

Potrivit statisticilor, până pe 21 aprilie 2022, au fost raportate cel puțin 169 de cazuri de hepatită acută de origine necunoscută din 11 țări din Regiunea Europeană a OMS și o țară din Regiunea OMS a Americilor. E vorba de Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Spania, Israel, Statele Unite ale Americii, Danemarca, Irlanda, Țările de Jos, Italia, Norvegia, Franța și câte un caz în România și Belgia.

Așa prevenim o tragedie

Potrivit specialiștilor, simptomele care ne pot îngrijora sunt vărsături, diaree, icter, scaun decolorat, urină închisă la culoare, febră, somnolență, oboseală. Oamenii de știință trag un semnal de alarmă și îi îndeamnă pe părinți să fie extrem de atenți la copiii lor, iar la orice simptom apărut să meargă urgent la spital. De asemenea, pentru a ține boala la distanță igiena este extrem de importantă.

Sursă foto: instagram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre