Echinacea, o plantă cu mari beneficii pentru organism. Este din aceeaşi familie cu muşeţelul. Are mari beneficii pentru organism, de la întărirea imunităţii, până la stimularea producerii de colagen.
Echinacea, beneficii pentru organism
Echinacea, o plantă cu mari beneficii pentru organism, spun specialiștii.
Există nouă varietăţi de echinacea, dar doar trei dintre ele pot fi utilizate în scopuri medicinale. Acestea conţin un complex de substanţe active, printre care substanţe antimicrobiene şi antivirale, precum şi fenoli, care au proprietăţi antioxidante.
Numele de echinacea vine din termenul grec „echinos‟, care înseamnă arici, deoarece floarea are mijlocul pălăriei bombat.
Creşte spontan, dar poate fi şi cultivată, perioada recomandată de recoltare fiind în lunile iunie şi septembrie, între orele 9-12, când florile sunt deschise.
Echinacea ajută la eliminarea radicalilor liberi care cauzează stresul oxidativ şi îmbătrânirea celulară.
Ceaiul de echinacea este recomandat pentru calmarea durerilor de gât sau a altor dureri care apar în timpul virozelor respiratorii.
Cu proprietăţi antibacteriene, echinacea este recomandată în timpul afecţiunilor urinare. Acidul cafeic din frunze ajută la prevenirea şi la tratarea acestor infecţii. Echinacea stimulează cicatrizarea rănilor, deoarece grăbeşte procesul de regenerare a pielii.
Echinacea ameliorează afecţiuni precum eczemele sau psoriazisul. Aplică pe leziunile uşoare, cum ar fi tăieturi sau zgârieturi ceai sau creme pe bază de extract de plantă.
Echinacea, beneficii. Reduce anxietatea
Poţi bea regulat ceai de echinacea, deoarece conţine acid rozmarinic, care are efect calmant asupra sistemului nervos.
Substanţele active din plantă scad nivelul de cortizol, denumit şi hormonul stresului.
Echinacea are proprietăţi și în aromoterapie. Mirosul acesteia poate îmbunătăţi starea de spirit, mai ales în perioadele de tristeţe.
Parfumul ei ajută la eliberarea în organism a dopaminei, hormonul care controlează starea de fericire. O cană de ceai, băut în timpul zilei sau seara înainte de culcare, induce o stare de linişte.
Problemele respiratorii sunt ameliorate cu ajutorul ceaiului sau a capsulele cu echinacea. Relaxează muşchii, ceea ce permite o mai bună oxigenare a plămânilor. Eechinacea suprimă şi acţiunea histaminelor, care determină reacţia alergică a organismului.
Ceai de echinaceea. Mod de preparare
Echinacea este o plantă cu mari beneficii pentru organism.
Ingrediente: o mână de flori proaspete de echinacea sau de 10 grame de flori uscate şi de 200 ml apă.
Încălzeşti apa până când aproape dă în clocot, adaugi florile, amesteci, dai deoparte şi acoperi vasul.
Laşi să se infuzeze 10 minute, apoi strecori ceaiul şi-l bei călduţ. Pentru un gust mai bun, poţi adăuga miere sau zeamă de lămâie.
Ceai de echinaceea. Efecte adverse
Este recomandat ca cei care iau medicamente imunosupresive să consulte medicul înainte de a consuma produse pe bază de echinacea.
Efectele adverse ale consumului de echinacea sunt destul de rare. Ar putea apărea greaţa, durerile stomacale şi iritaţii ale pielii.
Sub formă de capsule, doza zilnică de echinacea nu trebuie să depăşească 50 mg pe zi.
Nu beți ceai cu medicamente! Iată de ce
Ați băut ceai de leuștean? Poate reduce tensiunea arterială
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook