Simona Ionescu / Redactor Șef

Revoluție medicală: Embrioni umani creați în laborator. Nu este nevoie de mame sau tați

Revoluție medicală: Embrioni umani creați în laborator. Nu este nevoie de mame sau tați
Oamenii de știință au reușit un lucru cu adevărat incredibil. Au creat în laborator embrioni umani „compleți” folosind celule stem și au reușit să îi crească în afara uterului timp de 14 zile. Fără mame, fără tați.

Embrioni fără ajutorul mamelor sau al taților? Se pare că se poate în era vitezei… Două echipe de oameni de știință, una de la Școala de Medicină din Yale și alta de la Universitatea din Cambridge au anunțat recent reușite în crearea unor modele sintetice asemănătoare embrionilor.

Ultima cercetare a Institutului de Știință Weizmann din Israel face un pas și mai departe, deoarece modelele lor de embrioni au o structură mult mai complexă și auto-organizată. Cercetătorii urmăresc să ofere un model care poate contribui la creșterea înțelegerii umane cu privire la un moment crucial din dezvoltarea embrionară care are un impact asupra riscului de avort spontan și de malformații congenitale.

„Drama este în prima lună”

Lucrarea urmărește să facă lumină asupra unei etape de dezvoltare a embrionului numită gastrulare, care are loc la două-trei săptămâni după concepție, considerată o etapă critică a dezvoltării. „Drama este în prima lună, restul de opt luni de sarcină sunt în principal multă creștere.

Dar acea primă lună este încă în mare parte o cutie neagră. Modelul nostru de embrion uman derivat din celule stem oferă o modalitate etică și accesibilă de a arunca o privire în această cutie. Acesta imită îndeaproape dezvoltarea unui embrion uman real, în special apariția arhitecturii sale extrem de fine”, a declarat profesorul Jacob Hanna de la Weizmann Institute of Science, care a condus proiectul, într-o declarație trimisă către IFLScience.

„Un embrion se conduce singur prin definiție”

Bazându-se pe munca lor anterioară cu embrioni de șoarece, echipa a luat celule stem pluripotente – celule „tabula rasa” care au potențialul de a se diferenția în multe tipuri de celule diferite – și le-a făcut să revină la o stare anterioară „naivă”.

Cercetătorii au descoperit embrioni umani fără ajutorul mamelor sau taților

Printr-o serie de pași complicați, acest lucru le-a permis să producă modele de auto-asamblare care imitau îndeaproape arhitectura 3D și reperele cheie de dezvoltare ale embrionilor umani de la șapte zile după fertilizare, aproximativ în momentul în care se implantează în uter, până la 14 zile după fertilizare.

„Un embrion se conduce singur prin definiție. Nu trebuie să îi spunem ce să facă, trebuie doar să îi eliberăm potențialul codificat intern. Este esențial să se amestece la început tipurile corecte de celule, care pot fi derivate doar din celule stem naive, care nu au restricții de dezvoltare. Odată ce faci asta, modelul embrionar în sine spune: Dă-i drumul!”, a explicat profesorul Hanna.

„Sistemul reproduce remarcabil de bine situația naturală”

Cercetătorii susțin că lucrarea lor merge mai departe decât încercările anterioare, deoarece embrionii umani model conțin tipuri de celule cheie care sunt esențiale pentru dezvoltarea embrionului, cum ar fi cele care formează placenta și sacul corionic, ceea ce celelalte studii nu au făcut.

Alți experți în domeniu au comentat modul în care acest pas ar putea crește semnificativ potențialul modelelor asemănătoare embrionilor în cercetarea științifică, dar ar putea ridica și alte dileme etice din cauza complexității lor. „Din punctul meu de vedere, problema care trebuie subliniată este că sistemul reproduce remarcabil de bine situația naturală.

„Mă aștept ca această lucrare să ridice probleme etice”

Și, spre deosebire de toate celelalte rapoarte care au apărut în timpul verii, acesta este un studiu de referință care deschide noi căi de cercetare în domeniul dezvoltării umane și al studiului mai multor aspecte legate de fertilitate și boli”, a explicat pentru Science Media Centre profesorul Alfonso Martinez Arias, profesor de cercetare ICREA la Universitatea Pompeu Fabra din Spania.

El subliniază că încercările anterioare au fost doar „grupuri de celule mutilate”, mai degrabă decât ceva care să semene cu structurile pe care le vedem în ființele vii. „Mă aștept ca această lucrare să ridice probleme etice, dar, spre deosebire de afirmațiile anterioare, de data aceasta cu o bază reală pentru a gândi la întrebările care apar”, a acesta.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre