Simona Ionescu / Redactor Șef

Mâncați picant, dar iată ce trebuie să știți despre transformările ce apar în corp

Mâncați picant, dar iată ce trebuie să știți despre transformările ce apar în corp
Consumul unora dintre alimente induc anumite transformări în corp. Mai ales excesele alimentare au efecte, deseori periculoase.

Apetența pentru anumite gusturi în alimentație poate atrage după sine o serie de efecte. Unele dorite, altele, din contra. În unele cazuri pot apărea anumite afecțiuni, probleme de sănătate sau alte efecte negative asupra organismului. Alimentele picante, în special condimentele, prezintă numeroase beneficii pentru corpul uman. Însă doar atunci când sunt consumate cu moderație. Dacă obișnuiți să mâncați constant iute sau picant, e bine să știți care sunt efectele pe care aceste alimente sau condimente le atrag după sine.

Avantajele consumului de alimente picante

Consumul de alimente picante aduce o serie de beneficii în corpul uman. Printre acestea putem enumera:
– Stimularea metabolismului, prin faptul că multe condimente iuți conțin capsaicina, o substanță ce poate susține arderea caloriilor;
– Îmbunătățirea digestiei, deoarece alimentele picante ajută la creșterea secreției de suc gastric.
– Atenuarea durerii, datorită aceluiași compus activ (capsaicina);
– Îmbunătățirea stării de spirit, prin eliberarea de endorfine în creier, ce reduc anxietatea și depresia.

Dezavantajele consumului de condimente și alimente iuți

Medicii avertizează însă că un consum constant de alimente și condimente iuți, atrage după sine și o serie de probleme. Pe de o parte, există o serie de dezavantaje nu doar atunci când sunt consumate în exces, ci și atunci când sunt utilizate în cantități normale, în cazul persoanelor ce suferă de anumite alergii sau probleme medicale preexistente. Printre dezavantajele sau riscurile consumului de alimente picante, putem enumera:
– Disconfortul digestiv, pentru că, alături de compușii benefici organismului, aceste alimente pot provoca arsuri gastrice și durere la nivelul stomacului și al intestinelor;
– Apariția unor reacții alergice, în urma consumului repetitiv, în cantități exagerate, de astfel de alimente picante;
– Interacțiuni medicamentoase care pot afecta eficiența unor medicamente;
– Consumul mare de săruri și grăsimi, care sunt adăugate chiar de către producători în componența condimentelor sau a alimentelor picante;
– Apariția sau recidiva bolii hemoroidale. Hemoroizii sunt determinați de dilatarea vaselor de sânge, de la nivelul peretelui  anal sau rectal, care se pot inflama. Simptomele hemoroizilor se pot manifesta prin mâncărime, durere, inflamații și stări acute de disconfort, iar netratați la timp, pot evolua, pacientii ajungând chiar la intervenții chirurgicale, informează Proctoglyvenol.ro.

Sursa foto: Pixabay

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre