Un diabetic trebuie să fie atent la ce mănâncă. Nu numai zahărul crește glicemia. Un mic dejun consistent, cu un conținut ridicat de proteine și grăsimi sănătoase, poate contribui la reducerea glicemiei.
Micul dejun pentru diabetici. Mănânci mult și bine
Sunt circa 800.000 de persoane bolnave de diabet, în România. Ei sunt printre cei care sunt afectați de pandemia de COVID-19.
De aceea. diabeticii sunt persoane care se tem azi și mai mult, din pricina pandemiei.
Un mic dejun consistent, cu un conținut ridicat de proteine și grăsimi sănătoase, poate contribui la reducerea glicemiei.
Unele persoane care suferă de diabet au glicemia mai mare dimineața pentru că ficatul prelucrează zaharurile consumate în timpul nopții.
După micul dejun, glicemia crește de două ori mai mult decât după masa de prânz sau cină.
Este foarte important să diminuezi cantitatea de carbohidrați de la micul dejun, spune Mircea Ioan, în cartea ”Carte de bucate pentru diabetici”.
Ce pot mânca diabeticii la mic dejun
- ouă și lactate cu conținut scăzut de grăsime (lapte degresat, lapte de soia, lapte de migdale, iaurt grecesc, brânză de vaci);
- nuci crude (migdale, nuci pecan, nuci, alune de pădure, caju);
- cereale integrale fără zahăr, tărâțe, fulgi de ovăz, pâine și brioșe din făînă integrală;
- fructe proaspete (mere, cireșe, banane, portocale, clementine, grepfrut, afine, coacăze, pere, nectarine, piersici), fructe congelate (pe care le poți folosi în smoothie-uri sau în iaurturi), compoturi de fructe fără adaos de zahăr și fructe uscate (stafide, merișoare, smochine, curmale, prune uscate);
- legume: salată, roșii, castraveți, dovlecei, ardei gras, vinete, varză, andive, spanac.
Un mic dejun sănătos trebuie să conţină deopotrivă carbohidraţi (cereale integrale, pâine, fructe), proteine (ouă, lactate degresate) şi lipide sănătoase (caju/nuci/migdale, ulei de măsline).
Rețetă pentru micul dejun al unui diabetic
Ouăle tari sunt cel mai ușor de preparat mai ales când ești grăbit spre muncă dimineață. Chiar dacă persoanele cu diabet sunt mai predispuse și la boli de inimă, 6 ouă pe săptămână nu afectează colesterolul, așadar este o opțiune sigură pentru mic dejun.
Omletă cu legume la grătar
Poți prepara o omletă cu o varietate de ingrediente. Dacă ți-au rămas legume de la garnitura de la cină poți crește rapid conținutul de fibre și vitamine al micului dejun.
Ingrediente
- o cană de legume la grătar (vinete, ardei gras, ceapă, varză de Bruxelles sau sparanghel);
- un gălbenuș și 2 albușuri de ou;
- 2 linguri de parmezan ras;
- o cană de mure sau zmeură.
Mod de preparare
- Încălzește tigaia la foc mic. Pune o linguriță de ulei de măsline. Continuă cu albușurile, după 2 minute.
- După ce s-au pătruns albușurile adaugă legumele și gălbenușul.
- Servește omleta cu o cană de fructe de pădure.
Clătite de cartofi. Rețetă pentru diabetici
- 450 g cartofi, curățati și tăiați cubulețe
- 3 ouă
- nucșoara măcinată
- 50g făină
- opțional: un vârf de linguriță de bicarbonat de sodiu si o linguriță de zeamă de lămâie
- 2 albușuri
- sare și piper după gust
- puțin ulei pentru prăjit
Mod de preparare
- Se fierb cartofii, se scurg și se pisează. După ce s-au răcit amestecă-i cu ouăle bătute, un pic de nucșoară, făină, sare și piper după gust.
- Opțional, ca să iasă mai pufoase, poți adaugă un vârf de linguriță de bicarbonat de sodiu stins cu puțină zeamă de lămâie.
- Bate albușurile spumă (tare) și încorporează-le ușor în compoziție. Pune pe foc o tigaie non-aderența cu un pic de ulei și adaugă din compoziție pentru o porție. Se prăjește 2-3 minute până devine aurie.
- După ce s-a prăjit se scoate din tigaie și se lasă puțin la scurs pe un prosop de hârtie pentru că acesta să absoarbă excesul de grăsime
- Compoziția se poate condimenta adăugând jumătate de linguriță de turmenic și 1 linguriță pudră de curry.
- Merg excelent cu omletă sau ouă prăjite. Sursa: Mircea Ioan, cartea ”Carte de bucate pentru diabetici”.
Cum se face o omletă perfectă. De câte ouă avem nevoie
Omletă-brioșă la cuptor, piatra de temelie a unui mic dejun sănătos
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook