Simona Ionescu / Redactor Șef

Pericolul ascuns al utilizării clorului. Specialiștii trag un semnal de alarmă

Pericolul ascuns al utilizării clorului. Specialiștii trag un semnal de alarmă
Orice gospodină care face curățenie folosește produse dezinfectante, multe dintre acestea având în componență clor. Specialiștii spun cât de periculoasă poate fi această substanță și ce efecte poate avea asupra organismului.

Pericolul bate la ușă! Potrivit specialiștilor, efectele expunerii clorului asupra sănătății se văd imediat. Dar, în funcție de durata de expunere, acestea pot fi diferite.

Folosirea de produse care conțin clor crește riscul de apariție a astmului și a altor alergii

Reacțiile la clor pot include mâncărimi, piele roșie sau urticarie și pot contribui la apariția alergiilor prin iritarea și sensibilizarea tractului respirator. Persoanele cu astm și rinită alergică, care au deja căile respiratorii sensibile, ar putea avea și alte simptome.

De la tuse, în special noaptea, la efort, dificultăți de respirație, o senzație de apăsare în piept, respirație șuierătoare, un sunet de scârțâit sau fluierat, scurgeri nazale. Precum și prurit, strănut, nas înfundat.

Cel mai mult au de suferit persoanele cu expunere pe termen lung la această substanță

Pericolul ascuns al utilizării clorului. Specialiștii trag un semnal de alarmă
Produsele care conțin clor, periol pentru sănătate

Studiile au sugerat că înotul frecvent în piscine și expunerea la produse de curățare care conțin clor crește riscul de apariție a astmului și a altor alergii respiratorii, atât la adolescenți, cât și la adulți.

Cel mai mult au de suferit persoanele cu expunere pe termen lung la această substanță, respectiv salvamarii, curățătorii profesioniști și înotătorii cu mai mult de 1.000 de ore de expunere. Sensibilitatea la clor poate apărea atunci când piscinele cresc cantitatea de clor, de exemplu, ca răspuns la temerile privind sănătatea, cum ar fi „gripa porcină” sau E. coli.

Cereți ajutorul specialistului

Sensibilitatea pielii se tratează de obicei prin spălarea zonei afectate cu apă curată pentru a încerca să eliminați orice urmă a iritantului rămas, produsul de curățare sau apa din piscină.

În unele cazuri, poate fi prescrisă o cremă corticosteroidă, dar trebuie să aveți grijă să urmați instrucțiunile și să nu o utilizați în exces. Urticaria poate fi tratată cu un antihistaminic, cum ar fi difenhidramina. Dacă aveți sau credeți că aveți rinită alergică sau astm, mergeți imediat la un medic alergolog.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri