Simona Ionescu / Redactor Șef

Incredibila putere a râsului. Provoacă schimbări în minte și în corp. Sfaturile oamenilor de știință

Incredibila putere a râsului. Provoacă schimbări în minte și în corp. Sfaturile oamenilor de știință
O ceartă cu un membru al familiei sau o știre supărătoare vă poate lăsa deprimat și deznădăjduit. Oamenii de știință spun că cea mai bună rețetă este să râdeți. Atunci vindecarea va veni mai repede, iar zâmbetul aduce schimbări în minte și în corp.

Beneficiile râsului pentru sănătate sunt numeroase, acesta aducând schimbări fizice în minte și în corp, susțin oamenii de știință. Deși pare greu de crezut, dar chiar și anxietatea, depresia și stresul răspund la o glumă bună.

Cum a reacționat corpul la frică sau anxietate? Palmele transpirate, respirația îngreunată și o frecvență cardiacă crescută sunt toate răspunsuri fizice la aceste emoții. Râsul însă ajută la ameliorarea depresiei și la îmbunătățirea conexiunilor sociale. Există mai multe teorii care explică de ce râsul îmbunătățește sănătatea.

Stimulează sistemul de recompensă al organismului

Specialiștii vorbesc în primul rând de efectul placebo, acest efect servind ca un exemplu al acestui principiu în acțiune. Pe de altă parte, umorul și râsul stimulează sistemul de recompensă al organismului. De asemenea, râsul poate acționa ca un analgezic natural prin creșterea toleranței la durere, ceea ce poate ajuta în timpul recuperării după o boală sau o intervenție chirurgicală.

Scade cortizolul

Râsul alungă depresia și stresul și vă ajută să dormiți mai bine

S-a demonstrat că râsul reduce nivelul de cortizol, hormonul stresului, care conduce la apariția inflamațiilor. Și există și o legătură strânsă între râs și sănătatea mintală.

Într-un mic studiu din 2017, cercetătorii au descoperit că terapia prin râs a redus simptomele depresiei și i-a ajutat pe pacienții dintr-un centru de îngrijire pe termen lung să doarmă mai bine. Un studiu similar din 2020 a raportat că adulții în vârstă care trăiesc într-un azil de bătrâni și care au spus în mod regulat glume și au avut competiții amuzante între ei au avut simptome depresive reduse.

Îmbunătățește sistemul imunitar

Un alt studiu din 2009 a investigat teoria conform căreia persoanele cu mult umor au și sistemul imunitar crescut. Râsul eliberează endorfine, reduce nivelul de cortizol din sânge și astfel stresul dispare. Mai mult râs cu mai puțin stres și anxietate vă poate îmbunătăți, de asemenea, calitatea somnului.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre