Simona Ionescu / Redactor Șef

Specialiștii trag un semnal de alarmă: tusea convulsivă se răspândește la niveluri fără precedent. Cele mai bune remedii naturale

Specialiștii trag un semnal de alarmă: tusea convulsivă se răspândește la niveluri fără precedent. Cele mai bune remedii naturale
Tusea convulsivă, o infecție bacteriană care poate fi deosebit de periculoasă pentru bebeluși și copii mici, a atins cote alarmante în ultima perioadă, iar specialiștii trag un semnal de alarmă. Unii medici numesc o numesc „tusea de 100 de zile”, pentru că simptomele pot persista săptămâni și chiar luni.

Organizația Mondială a Sănătății estimează că 24,1 milioane de cazuri de tuse convulsivă și 160. 700 de decese apar în fiecare an la nivel mondial la copiii sub 5 ani. Pertussis este extrem de contagioasă, în urma expunerii, 80% dintre personaele care nu au  fost anterior expuse la bacterie sau vaccinate împotriva bolii vor dezvolta o infecție, spun specialiștii

Prima epidemie de tuse convulsivă a avut loc în anul 1578, la Paris

Ca și rujeola, care, de asemenea, se răspândește la niveluri fără precedent, tusea convulsivă, poate fi prevenită printr-un vaccin sigur și eficient, susțin oamenii de știință. Cercetătorii din Franța au identificat pentru prima dată bacteria B. pertussis în 1906.

Se crede că prima epidemie de pertussis înregistrată a avut loc la Paris în 1578. Infecția poate provoca o boală respiratorie acută caracterizată prin accese severe și spasmodice de tuse.

Cei mai afectați sunt bebelușii

Complicațiile severe ale tusei convulsive includ respirația încetinită sau oprită, pneumonia și convulsiile. Boala este cea mai gravă la bebelușii mici, deși pot apărea cazuri grave și decese și la copiii mai mari și la adulți.

Din fericire, boala poate fi prevenită în mare măsură cu ajutorul unui vaccin sigur și eficient, care a fost omologat pentru prima dată în SUA în 1914. Nu există o singură explicație pentru motivul pentru care cazurile au crescut recent, dar mai mulți factori contribuie probabil.

Remediile naturale ajută la ameliorarea simptomelor

Specialiștii trag un semnal de alarmă: tusea convulsivă se răspândește la niveluri fără precedent. Cele mai bune remedii naturale
Ceaiurile, mierea si ridichea neagră, printre cele mai bune remedii pentru tusea convulsivă

Tusea convulsivă sau tusea măgărească așa cum este cunoscută în popor, poate fi ameliorată și folosind remedii naturale vechi din bătrâni. Ceaiurile din plante cu proprietăți emoliente, expectorante și antiinflamatorii sunt frecvent recomandate pentru a calma tusea și a hidrata căile respiratorii.

Potrivit unui studiu, siropurile cu pătlagină reduc frecvența acceselor de tuse uscată în 10-15 minute de la administrare. Mușețelul calmează iritația gâtului și are efect antiinflamator. Este util în special pentru tusea nocturnă, frecventă în tusea convulsivă.

Puneți 1 linguriță de flori uscate la 200 ml apă fierbinte, infuzate 5-7 minute. De asemenea, teiul are efect sedativ ușor, calmând iritațiile și îmbunătățind somnul afectat de tuse. Puneți 1 linguriță cu flori uscate la 200 ml apă fierbinte și lăsați la infuzat10 minute. Atenție! Ceaiurile nu trebuie administrate copiilor sub 6 luni fără acordul medicului.

Mierea este un remediu tradițional recunoscut pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatorii și emoliente

Un studiu realizat la Universitatea din Pennsylvania a demonstrat că administrarea unei lingurițe cu miere înainte de culcare reduce frecvența acceselor de tuse nocturnă la copii, fiind mai eficientă decât unele siropuri antitusive.

Siropul de ridiche neagră este un remediu tradițional românesc, apreciat pentru proprietățile sale expectorante și calmante. Este eficient atât pentru tusea uscată, cât și pentru cea productivă, inclusiv în tusea convulsivă.

Mod de preparare: Se taie capacul unei ridichi negre și se scobește interiorul. Se adaugă 2 linguri cu miere în cavitate și se lasă la macerat peste noapte. Siropul rezultat se colectează și se consumă. Se recomandă 1 linguriță de 3-4 ori pe zi pentru copii peste 1 an și 1 lingură pentru adulți.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *