Având în vedere că sărbătorile de iarnă din acest an se vor petrece diferit față de anii trecuți, ținând cont de pandemia de coronavirus, o nouă formă de stres va apărea în această perioadă. Perioadă care, în mod obișnuit are deja o încărcătură psihologică specială, și nu în sensul cel mai bun.
Pentru a putea trece peste această perioadă dificilă pentru anumite persoane, specialiștii de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca au redactat un ghid pentru a explica cum va fi afectată sănătatea psihică a oamenilor în perioada sărbătorilor, scrie Capital.
Sărbătorile vin „la pachet” cu tulburări emoționale și psihice
Specialiștii precizează că sărbătorile contribuie la creșterea nivelului de stres, care poate fi de două feluri: pozitiv (eustres) și negativ (distres). Lucrurile se complică atunci când implicăm pandemia de coronavirus în contextul sărbătorilor de iarnă. Așadar, aceasta ar putea amplifica major distresul, care de cele mai multe ori se manifestă prin tulburări emoționale.
Această perioadă care de la prima vedere este o perioadă fericită, poate declanșa tulburări emoționale și psihice, mai ales pentru cei care nu au parte de un suport social adecvat. În acest caz, pandemia de coronavirus poate complica problemele.
Specialiștii de la Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) au mai precizat în ghidul lor că sărbătorile amplifică simptomatologia.
„Pandemia intră și aici în joc, ca un factor de stres suplimentar. Din nou, important aici este să reducem simptomatologia tulburărilor emoţionale şi psihice, atunci când ea apare.
Pentru a controla diversitatea şi complexitatea situaţiilor la care trebuie să facem faţă în această perioadă este important să ne planificăm şi să ne organizăm activităţile, mai mult decât o facem pe parcursul anului, dacă este cazul, cu creionul în mână şi cu hârtia în faţă”, recomandă specialiștii UBB.
Trei sfaturi esențiale pentru a trece cu bine sărbătorile
Specialiștii UBB precizează că oamenii ar trebui să apeleze la gândirea rațională pentru că este important ca aceștia să își dorească lucrurile pe care le pot avea, fără așteptări nerealiste.
„Formularea dorinţelor trebuie să fie în termeni preferenţiali, acceptând faptul că, deşi încercăm să facem tot ceea ce depinde de noi pentru a ne satisface dorinţele, s-ar putea ca lucrurile să nu stea aşa cum vrem; să acceptăm această situaţie, căutând şi găsind poate mulţumire în alte situaţii”, mai spun specialiștii.
În ghidul menționat anterior, specialiștii UBB dau trei sfaturi esențiale pentru a trece cu bine peste această perioadă cu încărcătură emoțională puternică:
Să ne împăcăm cu trecutul, să fim mulţumiţi / fericiţi în prezent şi să privim cu optimism în viitor.
Din când în când să ne dăm timp pentru noi (10 – 15 minute în fiecare zi), – poate meditând, poate făcând ceva important pentru noi sau poate stând pur şi simplu, nelăsându-ne cuprinşi de vârtejul sarcinilor de sărbători.
Să facem în continuare lucrurile care ne fac plăcere (de exemplu, sport).
Sursa foto: Pixabay
Ozana Barabancea, abonata instanțelor. Iată ce a ajuns să facă vedeta
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook