Simona Ionescu / Redactor Șef

Un român și-a salvat viața dând statul în judecată. Ce au zis magistrații

Un român și-a salvat viața dând statul în judecată. Ce au zis magistrații
În timp ce în România tratamentul pentru cancer este în mare parte gratuit, suportat de planul național, nu puțini sunt pacienții oncologici care ajung să se adreseze instanței.

Unii cer în instanță decontarea plăților făcute din propriul buget, alții, cum este și cazul de față, au ajuns să se judece tocmai ca să obțină un medicament pentru cancer.

Bărbatul, care suferă de o formă rară de cancer, a obținut în instanță tratament gratuit cu un medicament recomandat de medicul său oncolog, și despre care speră că îi va salva viața. Este vorba de medicamentul Regorafenib, cunoscut mai ales sub denumirea comercială Stivarga. Medicamentul este autorizat pentru punerea pe piață, inclusiv în România, prin procedura centralizată la nivelul Uniunii Europene, însă un flacon costă 10.800 de lei, astfel că puțini sunt cei care și-l permit.

Medicamentul se vinde cu 10.080 de lei flaconul

Ioan C., din Uricani, județul Hunedoara, a fost diagnosticat cu „tumoare stromală gastrointestinală”, un cancer rar, iar oncologul i-a recomandat tratamentul cu acest medicament. În prezent, medicamentul respectiv este compensat integral pentru tratamentul carcinomului hepatocelular, dar nu și pentru tipul de cancer de care suferă bărbatul.

Pacientul s-a judecat ca să obțină tratament pentru cancer

După o serie de diligențe fără succes la Ministerul Sănătății, respectiv la Agenția Națională a Medicamentului, bărbatul a apelat la instanță. El a dat în judecată cele două instituții, dar și Casa Națională de Asigurări de Sănătate, respectiv Guvernul României.

Bărbatul a cerut obligarea Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale la evaluarea acestui medicament pentru includerea în lista celor de care beneficiază asigurații, cu sau fără contribuție personală, pe bază de prescripție medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate.

Bărbatul a avut în final câștig de cauză, procesul său ajungând până la Curtea de Apel Alba Iulia. Instanța a dispus acordarea tratamentului în regim de compensare integrală, fără contribuție personală. Magistratul a susținut că asigurarea tratamentului medicamentos în regim de compensare 100% (fără contribuţie personală), „este de natură să contribuie la protejarea dreptului la viaţă al reclamantului”, drept consacrat de Constituția României și de Convenția europeană privind drepturile și libertățile fundamentale ale omului.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre