Profesorul Streinu-Cercel și-a exprimat opinia în timpul emisiunii realizate de Tudor Barbu la B1 Tv. Era o emisiune dedicată subiectului Covid, cu varianta Omicron care se întinde, dar nu mai omoară atât de mulți oameni.
„Tudore, suntem pe cale să ieșim din pandemie”, a citit pe post jurnalistul mesajul SMS, transmis de celebrul medic.
Venind un astfel de mesaj din partea unei somități medicale ca Adrian Streinu-Cercel și coroborând cu opinii ale altor medici epidemiologi din lume, speranța ca va fi așa se apropie mai mult de realitate decât de orice altceva. Există multe știri în acest sens, inclusiv în presa străină, studii și declarații ale unor medici celebri în țările lor.
Pe de altă parte, trebuie să ne amintim ceva. Din octombrie 2020, Institutul Național de Boli Infecțioase “Prof. Dr. Matei Balș” din București, principalul centru pentru Covid-19 din România, a fost inclus într-un studiu clinic în care este testat medicamentul cu anticorpi monoclonali REGN-COV2, dezvoltat de Regeneron.
Un astfel de studiu este extrem de important pentru România. Pacienții au avut șansa să fie tratați gratuit cu niște medicamente de ultimă generație, foarte scumpe.
Chiar și în fază de studiu clinic rezultatele erau deja cunoscute ca fiind bune pentru anihilarea coronavirusului. Președintele Donald Trump a fost tratat cu anticorpi monoclonali, iar studii clinice (trialuri) se fac în multe state din Europa și America.
De asemenea, trebuie știut că tot ce înseamnă costurile unui studiu clinic sunt suportate de producător. Deci România nu a investit și a câștigat experiență, și clinică și de cercetare.
La „Matei Balș” se tratează cu anticorpi monoclonali din 2020
REGN-COV2 este o combinație de doi anticorpi dezvoltată de Regeneron și este în prezent testată și în alte studii clinice de fază 2/3 în tratamentul și prevenirea Covid-19.
Studiul a demarat în octombrie 2020 în cadrul Institutului Matei Balș din București, după primirea aprobării din partea Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR). Atunci a și fost publicată știrea despre această reușită. Ignorată de mulți, negată sau transformată într-o știre alarmistă de tipul „se fac experiențe pe români”.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook