Simona Ionescu / Redactor Șef

Apariție bombă în finala Eurovision, desfășurată în Marea Britanie. Premiul a mers însă în Suedia, cu Loreen

Apariție bombă în finala Eurovision, desfășurată în Marea Britanie. Premiul a mers însă în Suedia, cu Loreen
Concursul Eurovision a început în Marea Britanie cu un moment care nu va fi uitat niciodată. Celor prezenți nu le-a venit să creadă când pe scenă a apărut Kate Middleton. Apoi, la final, momentul-surpriză a fost când voturile juriilor din toate țările au început să curgă în număr foarte mare către reprezentanta Suediei.

De asemenea, în deschidere a mai fost și Andrew Lloyd Webber, precum și reprezentantul de anul trecut al Marii Britanii. Festivitatea a început cu o reinterpretare a piesei „Stefania”, melodie care i-a adus reprezentantei Ucrainei, Kalush Orchestra, marele premiu.

Kate Middleton, uimitoare le Eurovision

Kate a mai cântat la pian la concertul regal de Crăciun

Fanii au fost foarte surprinși să o vadă pe Kate pe micile ecrane, o apariție îndrăgită de britanici. Unul dintre ei a spus: „Wow, Ducesa Kate cântând la pian #Eurovision2023” și: „Kate Middleton cântând la pian?”. „Uimitoare Kate, Prințesa de Wales #Eurovision”, „Kate Middleton la pian este deja cel mai iconic lucru pe care l-am văzut vreodată. #Eurovision”, au spus alți fani.

De Crăciun, Kate și-a etalat abilitățile muzicale atunci când a cântat la pian la concertul regal tradițional.

Pasha Parfeni, reprezentantul Moldovei

România nu s-a calificat la Eurovision

Din păcate, melodia românească nu s-a calificat la Eurovision, dar Pasha Parfeni, reprezentantul Republicii Moldova la Eurovision a spus că-i va reprezenta pe toți cei care vorbesc limba română. „Noi, de data asta, nu reprezentăm doar pe noi sau pe Republica Moldova, dar reprezentăm pe toți care vorbesc limba română. (…) Eu vă îndemn să fiți în continuare alături de noi, alături de piesa „Soarele și Luna”! Haideți, limba română să fie auzită peste tot”, a declarat acesta.

Britanicii s-au rugat pentru Mae Muller

Marea Britanie a susținut-o pe Mae Muller toată săptămâna, rugându-se ca tânăra cântăreață să fie prima britanică care să câștige concursul din 1997 încoace.

Mae Muller, reprezentanta Marii Britanii la Eurovision 2023

Chiar și megastarul american Lana Del Ray și-a arătat sprijinul pentru interpreta hit-ului „I Wrote A Song”, în timp ce Mae se pregătea să reprezinte Marea Britanie pe scenă și să urmeze succesul lui Sam Ryder de anul trecut din Italia.

Dacă ducesa Kate a deschis ediția Eurovision, Lana a închis-o fiind ultima care a evoluat în concurs. Cu adevărat, melodia ei e foarte bună, indiferent că aplauzele îndelungi ale publicului englez ar fi fost subiective.

Cine a fost marea favorită înainte și la momentul votării

Pentru prima dată în istoria concursului, pentru cea de-a 67-a ediție, organizatorul a decis să voteze și telespectatorii din țările neparticipante, a anunțat Le Monde. În finală au concurat reprezentanți din 26 de țări.

Marea favorită a concursului a fost Suedia, reprezentantă de Loreen, care în anul 2012 a câștigat concursul cu piesa ,,Euphoria”, o melodie de dragoste cu ritmuri electro. S-a comentat în ultimele zile că, dacă va avea noroc și anul acesta, Loreen ar deveni a doua artistă care câștigă de două ori competiția ca interpretă, de când acesta s-a lansat în anul 1956. Și a câștigat!

A doua țară după Suedia, votată de juriile naționale în finală, a fost Italia. Pentru ea a votat și România. Marco Mengoni, interpretul italian, a plăcut dar a înregistrat mult mai puține voturi decât artista suedeză Loreen – diferența a fost cu mai mult de jumătate din voturi. A fost detronat după ce a votat publicul. Finlanda s-a clasat pe locul 2.

Și anul acesta, Ucraina foarte bună! Rezistenţa poporului ucrainean a fost reamintită în „Heart of Steel” de Tvorchi. Andrii Hutsuliak şi cântăreţul de origine nigeriană Jeffery Kenny au scris această piesă primăvara trecută, când soldaţii ucraineni apărau oţelăria Azovstal din Mariupol de bombardamentele ruseşti.

Croația, un show de ținut minte, cu Putin în frunte

Eurovision 2023 Croația. Trupa Let 3 cu „Mama SC” a persiflat dictatorii Hitler și Putin. Foto: Profimedia

Majoritatea țărilor din Balcani, dar și Austria și Elveția, au prezentat melodii care au avut ca temă războiul și au sugerat asta și prin scenografia aleasă pentru show. Cea mai interesantă mi s-a părut a fi prestația Croației, o parodie cu Mama conduce tractoru!, căci bărbatii sunt la război, alții sunt efeminați… Hitler și Putin, doi dictatori de neuitat.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre