Simona Ionescu / Redactor Șef

Carte-eveniment. ”Nadia și Securitatea”, scrisă de istoricul Stejărel Olaru

Carte-eveniment. ”Nadia și Securitatea”, scrisă de istoricul Stejărel Olaru
O carte care aduce lumină în viața neștiută de noi a marei noastre campioane Nadia Comăneci. Istoricul Stejărel Olaru a scormonit în arhive și a scris o carte care se citește pe nerăsuflate, ”Nadia și Securitatea”. Vom afla grozăvii teribile.

Istoricul Stejărel Olaru a scormonit în arhive, a citit tot ce s-a scris despre marea noastră campioană Nadia Comăneci, a vizionat tot ce a fost filmat despre gimnastă. Cartea ”Nadia și Securitatea” a fost lansată în 7 aprilie, online, pe contul elefant.ro.

Nadia Comăneci este subiectul cărții”Nadia și Securitatea”, scrisă de istoricul Stejărel Olaru

Carte-eveniment. ”Nadia și Securitatea”

Nadia Comăneci este subiectul cărții”Nadia și Securitatea”, scrisă de istoricul Stejărel Olaru.

Cine a știut că toate medaliile obținute de Nadia erau băgate într-un sac, după ce gimnasta a decis să fugă din țară? S-ar fi pierdut cu siguranță, dacă nu ar fi găsite la timp. Cartea nu este doar despre Nadia, ci despre întreaga echipă de gimnastică care ne-a făcut cunoscuți în lume și ne-a adus atât de multă bucurie.

Istoricul Stejărel Olaru a povestit la TVR 1 că întreaga carte este scrisă pe baza documentelor Securității și a miilor de note informative despre Nadia Comăneci. În plus, a citit tot ce s-a scris despre marea noastră gimnastă și a vizionat toate înregistrările despre ea.

Aparatul de supraveghere comunist a plantat în jurul ei informatori și tehnologie de ascultare cu care a notat fiecare minut și fiecare întâmplare din intimitatea sportivei.

Istoricul Stejărel Olaru a povestit că întreaga carte este scrisă pe baza documentelor Securității și a miilor de note informative despre Nadia Comăneci

Din ”Nadia și Securitatea” vom afla grozăvii

”Lectura paginilor de documente ale Securității și sinteza realizată de Stejărel Olaru îți vor face rău la un moment dat. Abuzul și teroarea descrise sunt atât de mari încât revolta te podidește”, scrie Cătălin Stiblea, pe gsp.ro.

Abuzul asupra Nadiei și colegelor sale este de coșmar, greu de acceptat și incalificabil chiar și după standardele acelor vremuri. Marile campioane ale României erau strunite cu bătaie, crescute cu bătaie și pregătite cu bătaie “până le dădea sângele pe nas.”

“Sunteți niște vaci, proaste, educat prost de familie, nu sunteți bune de nimic”, este doar una dintre exprimările curente ale antrenorului.

Înfometarea și interdicția de a bea apă sunt alte metode antrenament. Fetele primesc mâncare pe ascuns până și de la securiștii care sunt în preajma lor. Nadia este lăsată trei zile fără hrană doar ca să intre în parametri. Se ajunge până acolo că Rodica Dunca bea apă din bazinul veceului ca să nu moară de sete.

Aceste grozăvii apar în note informative, sunt raportate, există plângeri. Toate lucrurile descrise în cartea lui Stejărel Olaru ne arată un abuz cumplit și sistematic al antrenorilor pentru a “aduce glorie României.”

”Din toate paginile reiese că Nadia a fost mare luptătoare, s-a opus abuzului, s-a apărat, și-a căutat libertatea. A obținut-o atât în fața antrenorului, care i-a spus că o omoară, dar și față de un regim ticălos care a pus-o în vitrină, apoi a închis cheia și a aruncat-o.

Aceasta este cartea unei ticăloșii profunde și a unui om care a reușit în ciuda tuturor. Respect, Doamnă!”, scrie jurnalistul Cătălin Stribea.

Lansarea a avut loc pe Facebook, ieri, 7 aprilie, pe contul elefant.ro, la ora 19.30. Alături de autor s-au aflat Marian Voicu, Alina Alexoi și Cătălin Striblea.


Nadia Comăneci, onorată în orașul natal. „Zeiţa de la Montreal” a luat primul 10 pe 18 iulie 1976

Cum o răsplătește statul român pe Nadia Comăneci

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre