Simona Ionescu / Redactor Șef

Cei mai talentați oameni de teatru din România au fost premiați la Gala UNITER

Cei mai talentați oameni de teatru din România au fost premiați la Gala UNITER
Cei mai talentați oameni de teatru din România au fost premiați seara trecută, la cea de-a XXIX– a Gală a Premiilor UNITER. Cu bucuria revederii în sala de spectacol, participanții și-au dat frâu liber emoțiilor.

Gala premiilor UNITER a revenit pe scena Sălii Mari a Teatrului Naţional din Bucureşti, după un periplu pe scenele unor teatre din țară, în ultimii ani. După un an cu restricţii cauzate de pandemie în care activitatea instituţiilor teatrale a înregistrat adaptări, „breasla îşi onorează creaţiile” – după cum spune Ion Caramitru, în calitate de preşedinte UNITER.

„Anul acesta, evident, cărând în spate perioada de închidere de stagiune, închidere de activitate mai bine spus, toate lucrurile astea au făcut ca producţia de luat în seamă să scadă dramatic. Însă teatrele au lucrat totuşi şi pentru cât au lucrat şi pentru tot ce a apărut în momentul in care s-a dat drumul am putut duce până la capă această gală, cu juriile respective, cel de nominalizări şi cel final, care va aprecia ceea ce e de apreciat, de nominalizat, şi să decidă căştigătorii”, a mai arătat amfitrionul serii.

Premii pentru întreaga activitate

Actorii Marcel Iureş şi Ileana Ploscaru, scenografa Geta Medinschi (Teatrul Național Timișoara), Ion Parhon, critic şi istoric teatral, şi regizorul Alexandru Darie, post-mortem, au primit premii pentru întreaga activitate.

Pentru celelalte premii, spectacolele care au intrat în atenţia juriului au fost cele care au avut premiera în perioada 1 ianuarie -31 decembrie 2020. Juriul final care a desemnat câştigătorii Premiilor UNITER i-a avut în componenţă pe scenograful Puiu Antemir, criticul Alina Epîngeac, regizorul Eugen Jebeleanu, actriţa Dorina Lazăr şi criticul Octavian Saiu.

Premiile UNITER

Spectacolul „Inimă şi alte preparate din carne” de Dan Coman, o producţie a Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova și regizat de Radu Ifrim a fost desemnat Cel mai bun spectacol.

Premiul pentru Cea mai bună regie a fost câştigat de Carmen Lidia Vidu pentru spectacolul „Jurnal de România. 1989”, producţie a Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti.

Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal a fost câştigat de actorul Răzvan Vicoveanu pentru rolul Ivan Alexandrovici Hlestakov din „Revizorul” de N.V. Gogol, regia Petru Vutcărău, Teatrul „Regina Maria” Oradea.  La categoria Cea mai bună actriţă în rol principal, câştigătoare a fost desemnată actriţa Emoke Kato pentru rolul Eszter Nagy din spectacolul „Toate lucrurile pe care mi le-a luat Alois” de Cosmin Stănilă, regia Andrei Măjeri, Reactor de Creaţie şi Experiment, Cluj-Napoca.

Premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar i-a revenit actorului Ion Rizea pentru rolul Bunica din spectacolul „Povestea acelor oameni care s-au adunat într-o seară în jurul unei mese”, textul şi regia Radu Iacoban, Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara.

Cea mai bună actriţă în rol secundar a fost desemnată Diana Vieru pentru rolul Marusia din spectacolul „Oraşul cu fete sărace”, scenariu după nuvelele lui Radu Tudoran, regia, scenariul şi universul sonor Radu Afrim, Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi.

Distincţia pentru Cea mai bună scenografie i-a fost acordat lui Adrian Damian pentru scenografia spectacolului „Revizorul” de N.V. Gogol, regia Petru Vutcărău, Teatrul „Regina Maria” Oradea.

Premiul pentru debut a fost câştigat de Diana Mititelu pentru regia spectacolului „Jocuri în curtea din spate” de Edna Mazya, Teatrul de Stat Constanţa. Premiul pentru critică de teatru i-a revenit Mirunei Runcan.

Premii speciale

La categoria Cel mai bun spectacol de teatru radiofonic, distincţia a fost câştigată de spectacolul „Insomnia”, scenariul, documentarea şi regia Robert Bălan, Asociaţia Art No More, Bucureşti.

Premiul pentru cel mai bun spectacol de teatru TV a fost câştigat de producţia „Shorts”, după Samuel Beckett, regia Zalan Zakarias, Teatrul „Tomcsa Sandor”, Odorheiu Secuiesc.

De asemenea, Premii speciale au fost oferite Scenei Digitale – platformă de spectacole online a Teatrului Naţional „Radu Stanca” şi Teatrului Poesis, program al Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova şi al Teatrului Notara din Bucureşti, fondat de actorul Emil Boroghină.

Premiul Consiliului Britanic a fost oferit Teatrului Basca pentru proiectul „Teatru accesibil tuturor”, care a inclus reprezentaţii ale spectacolului „Fluturii sunt liberi” pentru persoanele cu dizabilităţi de văz şi auz prin interpretare mimico-gestuală şi traducere narativă, precum şi un ghid pentru dezvoltarea de teatru accesibile.

De asemenea, Ion Caramitru a oferit Premiul preşedintelui, care a revenit directorului Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău, Petru Hadârcă.

Distincţia pentru „Cea mai bună piesă românească a anului 2020” a fost oferită de principesa Sofia lui Mihai Ignat, pentru piesa „Prinţesa care sforăia”.

Sursa foto: Adrian Pîclișan

Mesaje ca la ușa cortului între două blonde superbe: Bianca Drăgușanu și Oana Mareș

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre