Simona Ionescu / Redactor Șef

Cel mai rapid violonist din lume concertează în România

Cel mai rapid violonist din lume concertează în România
A intrat în Guiness Book cu un record de 13 note muzicale pe secundă, in interpretarea piesei „Zborul bondarului”, de Rimski-Korsakov. Celebrul violinist David Garrett va concerta, luni seara, la Timișoara.

Luni, 31 iulie 2023, Parcul Rozelor din Timișoara, Capitală Europeană a Culturii,  îl va primi pe violonistul David Garrett, maestru crossover al muzicii clasice pe înțelesul publicului tânăr, și muzician intrat în Guinness Book drept unul dintre cei mai rapizi violoniști din lume.

În vârstă de 42 de ani, acesta s-a născut la Aachen, în Germania, într-o familie apropiată muzicii. Tatăl lui este un jurist german, Georg P. Bongartz, pasionat violinist, iar mama, primabalerină nord americană, Dove Garrett. David a fost considerat de mic un „copil minune”. A primit prima sa vioară la vârsta de 4 ani şi a debutat cu Hamburg Philharmonics la 10 ani. La 13 ani, era deja cel mai tânăr artist care semna un contract în exclusivitate cu Deutsche Grammophon, sub pseudonimul David Garrett, după numele de familie al mamei sale, de origine americană.

David Garrett și-a propus ca prin muzica sa să apropie tinerii de genul clasic

În 1999, în vârful carierei, artistul a hotărât să se mute la New York, pentru a studia muzicologie şi compoziţie, dar şi pentru a-şi perfecţiona tehnica, devenind student al lui Itzhak Perlman, la Juilliard School. În 2003, câştigă renumitul Concurs de Compoziţie de la Juilliard, cu o fugă compusă în stilul lui Johann Sebastian Bach.

După încheierea studiilor, violonistul se dedică apropierii tinerilor de muzica clasică, combinând elemente clasice cu cele pop, rock, și rhythm & blues.


„La piesele crossover, pentru care fac aranjamentele, mă străduiesc să ating un nivel de performanţă cel puţin egal cu ceea ce se aşteaptă de la lucrările clasice. Când alt violonist se uită la partiturile mele, trebuie să spună : „Partea de vioară e al naibii de bună. E atât de grea, încât va trebui să studiez mult ca să îmi iasă bine”, mărturisește David Garrett.

Violonistul a dovedit deja de multă vreme că excelenţa fără compromisuri și popularitatea, arta şi comerţul reușesc să se împace, fermecând ascultătorii de toate vârstele. Astfel, același muzician electrizant ţine concerte clasice cu casa închisă, în sălile filarmonicilor, dar şi pe scenele în aer liber, unde prezintă programe crossover. Artistul apare în faţa publicului cu viziunea sa despre cum mai multe stiluri muzicale pot fi contopite în mod creativ, la un nivel artistic ridicat, fără niciun compromis la nivelul standardelor muzicale.

Pasionat de George Enescu

David Garrett strălucește și în înregistrările sale, pentru care a fost lăudat şi a primit sprijinul unor virtuozi precum Isaac Stern, Yehudi Menuhin şi, mai ales, Ida Haendel. Amintim că artistul a fost răsplătit cu un premiu ECHO Classic 2008 la categoria „Classic without Borders”. În 2011, a mai primit două premii ECHO pentru „Rock Symphonies”, iar DVD-ul „David Garrett: Rock Symphonies – Open Air Live” a fost premiat la categoria „Best Domestic DVD Production” şi a luat distincţia „Best Artist”, la categoria „Rock/Pop Domestic”.


David Garrett cântă pe o vioară Stradivarius din 1716 și a intrat în Guinness Book ca unul dintre cei mai rapizi violoniști din lume, cu un record de 13 note muzicale pe secundă, în interpretarea piesei „Zborul bondarului”, de Rimski-Korsakov. Mai amintim că vedeta are o legătură specială cu România, fiind un mare admirator al lui George Enescu, căruia îi studiază și interpretează compozițiile, participând la Festivalul internațional „George Enescu”, în 2015.

În această vară de Capitală Europeană a Culturii, David Garrett concertează la Timișoara, în cadrul unui eveniment organizat de Casa de Cultură a Municipiului Timișoara și finanțat de Primăria Municipiului Timișoara, ca parte a programului „Îndrăznește!/Dare!”.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre