Simona Ionescu / Redactor Șef

Premieră teatrală în pandemie, pe acoperiș

Premieră teatrală în pandemie, pe acoperiș
În ultima decadă a lunii iulie bucureștenii sunt invitați  la prima premieră teatrală din pandemie. Se va juca pe acoperiș, în aer liber, respectând toate recomandările sanitare în vigoare. Caramitru și Oana Pellea sunt cap de afiș, și se va bate un record național. 

Teatrul Naţional ”I.L.Caragiale” din Bucureşti (TNB) anunţă prima premieră în plină perioadă de pandemie: ”Jurnal de România. 1989”. Acesta este  un spectacol conceput şi regizat de Carmen Lidia Vidu, avându-i ca protagonişti pe actorii Ion Caramitru, Oana Pellea, Florentina Ţilea şi Daniel Badale.

Astfel, la 30 de ani de la Revoluţie, patru actori ai Naţionalului – Ion Caramitru, Oana Pellea, Florentina Ţilea şi Daniel Badale – povestesc experienţele personale din perioada respectivă, felul în care au trăit acele evenimente şi modul în care li s-a schimbat viaţa de atunci.

Celor patru actori li se vor alătura, prin apariţii video, Germina Nagâţ, membru în Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), fostul procuror militar Dan Voinea, cel care a instrumentat iniţial ”Dosarul Revoluţiei”, şi cunoscutul istoric britanic Dennis Deletant, un expert în materie de comunism românesc.


Viața de film. Christian Dior a ajuns designer pentru că a făcut TBC

Gustul Americii. Cum se prepară un cheeseburger adevărat


Spectacolul, care va avea primele trei reprezentaţii în 24, 25 şi 26 iulie 2020, de la ora 21,30, se va juca în Amfiteatrul TNB, sala de spectacole în aer liber de pe acoperişul instituției teatrale. Odată cu acest spectacol, TNB înregistrează o a doua premieră şi, totodată, un record în istoria teatrului românesc: cea mai mare proiecţie video, pe un perete uriaş, de 33 de metri lungime şi 21 de metri înălţime.

Dialog cu spectatorii, după prima reprezentație

În seara de 25 iulie, după spectacol, va avea loc un dialog între spectatorii prezenţi şi realizatori, invitat fiind Mădălin Hodor, consilier la Direcţia Investigaţii a CNSAS.

”Carmen Lidia Vidu, regizoarea care a dus teatrul românesc în zona documentarului multimedia, a ales patru dintre cei mai cunoscuţi actori români pentru a le scoate la lumină poveştile: Ion Caramitru, Oana Pellea, Florentina Ţilea şi Daniel Badale îşi joacă propriile roluri. Despre Ion Caramitru se cunosc amănunte ale felului în care a participat activ la Revoluţie, rămânând legendară expresia televizată în direct – ”Fraţilor, am învins!”

În 1989, Daniel Badale era soldat în Armată şi este interesantă confesiunea celui care, ”teoretic”, era împotriva revoluţionarilor. Florentina Ţilea a fost recitatoarea lui Nicolae Ceauşescu în vizitele lui oficiale la Iaşi, iar Oana Pellea a fost luată drept soţia teroristului Vlase atunci când s-a prezentat la Televiziunea Română pentru a o apăra în urma apelului pentru artişti”, se arată în comunicatul TNB. Următoarele reprezentaţii vor avea loc în zilele de 6, 7, 8 şi 9 august, cu începere de la ora 21,30.

Jurnal de România.1989 – Teaser from TNB (Teatrul National Bucuresti) on Vimeo.

Sursa foto: tnb.ro

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre