Simona Ionescu / Redactor Șef

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. Purtătorul de biruință este prăznuit, azi, 23 aprilie

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. Purtătorul de biruință este prăznuit, azi, 23 aprilie
Pe 23 aprilie, creștinii ortodocșii îl sărbătoresc pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, supranumit „purtătorul de biruință”. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este unul dintre cei mai venerați sfinți din calendarul ortodox. Sute de mii de români poartă numele Sfântului mucenic.

În tradiția populară, Sfântul Gheorghe este protectorul naturii înverzite, al vitelor și oilor. Dacă plouă în ziua în care este pomenit este semn că urmează un an cu recolte bogate.

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință

Sfântul Gheorghe este prăznuit de Biserica Ortodoxă în fiecare an, pe 23 aprilie.

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe s-a născut din părinţi creştini în Capadocia, în timpul împăratului Diocleţian, în secolul al IV-lea. Ajunge în slujba împăratului ca militar şi se confruntă în mod direct cu persecuţiile asupra creştinilor începute în anul 303, scrie evz.ro.

Îşi mărturiseşte credinţa în Hristos şi este întemniţat din cauza acestor convingeri religioase. În încercarea de a fi forţat să renunţe la credinţa creştină, este torturat şi ucis prin decapitare pe 23 aprilie. Această zi rămâne ziua sa de prăznuire.

Sfântul Gheorghe. Tradiții și superstiții

Tradiția spune că de Sfântul Gheorghe casa se împodobește cu plante, obicei care marchează renaşterea naturii. În Muntenia, se pun crengi de stejar sau de păr, în Transilvania se pun rug verde şi leuştean. În Banat, casele sunt împodobite cu rug sau cu frunză de fag sau gorun.

În tradiţia populară se consideră că aceste simboluri vegetale au rol în protejarea gospodăriei de acţiunea spiritelor rele.

Busuiocul semănat înainte de răsăritul soarelui e bun pentru cinste. Cel care se spală cu rouă de pe el este cinstit de toată lumea. Se mai spune că cine doarme în această zi ia somnul mieilor şi tot anul e somnoros.

În această zi se adună de pe câmp plantele medicinale care se păstrează peste an. Dacă în ziua de Sfântul Gheorghe va fi rouă multă ori va fi pâclă, este semn de an bogat. Dacă este ploaie, se va face grâu şi fân, potrivit credinţei populare.


De ce mielul este sacrificat de Paște. Ce semnificație are

Cea mai frumoasă expoziție de Paște. Icoane pictate pe ouă de struț

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre