Simona Ionescu / Redactor Șef

Ce vedeau românii la televizor în comunism

Ce vedeau românii la televizor în comunism
De la două ore de program la televizor pe zi, în comunism, în anii 80, la zeci de canale de televiziune cu program non-stop în prezent. În Epoca de Aur, românii au avut noroc pentru că și lui Nicolae Ceaușescu îi plăceau serialele polițiste. Așa au văzut și ei pe Mannix, Colombo și Kojac, seriale cu detectivi.

În anul 1979, în casele românilor au venit americanii. „Dallas” era un serial urmărit cu sufletul la gură de tot poporul. Viața familiei Ewing fascina. Până și activiștii îl adorau pe JR, un petrolist burghez de o lăcomie fără margini și o disprețuiau pe Sue Ellen, o capitalistă deprimată și alcoolică. După 1990, actorul Larry Hagman, care l-a interpretat pe maleficul JR, a declarat că Nicolae Ceaușescu a permis difuzarea producției „pentru a le arăta românilor cât de corupt era sistemul american”.

Lui Nicolae Ceaușescu îi plăceau serialele americane cu polițiști. Așa au văzut și românii pe Mannix, Colombo și Kojac, seriale cu detectivi la modă.

Revelion în comunism. ”Dacă vreți să revedeți”

Amza Pellea ne încânta cu peronajele Nea Mărin, Veta Leana din capul Satului și Sucă

În anii comunismului, au fost emisiuni numite ”Varietăți”, dar valoarea lor a scăzut după moartea teribilă a lui Alexandru Bocăneț, la cutremurul din 4 martie 1977. Erau și concursuri, reluate sub alt nume și alt format în zilele de azi: ”Floarea din grădină (Azi, O vedetă populară), ”Cu mască și fără mască” (azi, ”Scena misterelor”) și altele.

Nu exista Revelion fără o cuvântare a tovarășului Nicolae Ceaușescu, comandantul suprem și cel mai iubit fiu al poporului. Urmau marii artiști: Dan Spătaru, Corina Chirian, Marina Voica, Margareta Pâslaru, Marius Țeicu, Mirabela Dauer, Toma Caragiu, Dem Rădulecu, Octavian Cotescu, Puiu Călinescu, Rodica și Ștefan Tapalagă (lista este mult mai lungă). Cântau șagărele vremii, jucau în scheciuri și Revelionul se încheia cu perinița. Urmau zile întregi de reluări, sub titulatura ” Dacă vreți să revedeți”.

Sport în comunism, cu Cristian Țopescu

Mulți românii mai în vârstă spun și azi că au crescut cu ”Ceaușescu și Țopescu”. Cristian Țopescu a fost cel mai iubit comentator de sport din toate timpurile. Cristian Țopescu este cel care a comentat majoritatea marilor performanțe sportive din România: Nadia Comăneci, Ivan Patzaichin, Ilie Năstase, Gheorghe Hagi, Nicolae Dobrin, Ilie Balaci, Nicu Vlad, Cristian Gațu și mulți alți sportivi mari. Toți se bazau pe competența de excepție a lui Cristian Țopescu. Generații de copii și de tineri au iubit sportul datorită lui Cristian Țopescu. Totul părea mai simplu când acesta explica ce se întâmplă pe terenul de sport.

Televiziunea în comunism. Teleenciclopedia şi Reflector

Magazinele de duminică după-amiaza nu dispar nici în anii ’80, nici Teleenciclopedia, de altfel. Primele îşi tot schimbă numele, dar rămân parte din brandul TVR. Împreună cu Revelioanele, Teleenciclopedia este printre foarte puţinele emisiuni în care nu erai obligat să spui cele trei cuvinte magice („tovarăşul Nicolae Ceauşescu“).

Pe lângă toate astea, erau însă anchetele, emisiunile realizate de redacţia tineret şi social-educativă, ”Clubul tineretului”, ”Joia tineretului”, apoi tot mai angajate social şi ideologic.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre