Simona Ionescu / Redactor Șef

Ultima moștenire muzicală a lui Nicu Covaci. Trupa Phoenix o va dărui românilor

Ultima moștenire muzicală a lui Nicu Covaci. Trupa Phoenix o va dărui românilor
Dincolo de moarte, Nicu Covaci este un simbol al libertății, iar ultimele sale dorințe sunt literă de lege. Săptămâna aceasta românii își vor putea lua rămas bun, însă, așa cum solistul trupei Phoenix a punctat, nu e nici pe departe vorba de un capitol care se încheie. În ultimele săptămâni ale vieții sale, Nicu Covaci a lucrat. A făcut muzică și a cerut ca Phoenix să cânte.

Peste 60 de ani s-a luptat pentru libertate și pentru a arăta lumii, prin muzica sa, că un artist trebuie să fie liber și că adevăratele repere și valori trebuie urmate o viață. Ultima moștenire muzicală a lui Nicu Covaci va fi dăruită românilor în curând de către Trupa Phoenix. „Nemuritor”, așa i s-a spus proiectului care dobândește, în contextul actual, valențe complexe.

Odată cu moartea lui Nicu Covaci, dezbaterile din spațiul public au zdruncinat mult intimitatea firească de care au nevoie cei foarte apropiați și familia. S-a dezbătut dacă va fi incinerat sau înhumat, unde îi va fi expus trupul înainte, etc. Evident, s-a spus că el, fondatorul trupei Phoenix, aparține comunității, că e firesc să se știe și să se intervină în lucrurile acestea.

Nicu Covaci pictor
Cu o formare în artele plastice, Nicu Covaci a pictat cu pasiune toată viața lui (Instagram)

Solistul Costin Adam: Formația va continua să existe

Cei apropiați, colegii de trupă, familia, nu trec prin cele mai confortabile momente. Solistul Phoenix, Costin Adam, ne-a mărturisit relația lui cu fondatorul formației. „Nicu Covaci a fost ca un tată pentru mine”, ne-a spus. Cele două dorințe, foarte precise pe care le-a avut acesta înainte să plece la cele veșnice sunt literă de lege pentru el și ceilalți intimi.

Una din ele e legată de ce se va întâmpla cu trupul artistului de legendă. Nicu Covaci a dat indicații precise. A doua dorință e legată de Phoenix. Formația va continua să existe, așa cum a lăsat-o, ca continua să cânte, să ducă mai departe valorile pentru care Nicu Covaci s-a luptat toată viața lui.

Ultima moștenire muzicală a lui Nicu Covaci

„Formația lucrează la un disc care prindea formă în momentul în care Nicu Covaci era încă în viață”, ne-a spus Costin Adam. Se numește „Nemuritor”. Ideea a pornit de la chitaristul formației, Cristi Gram, și tot el a creionat muzical și a schițat proiectul. Formația Phoenix îi are în componență pe Costin Adam, voce, Cristi Gram, chitară,  Lavinia Săteanu, vioară, Vlady Săteanu, chitară bass, Flavius Hosu, tobe. Pe noul disc vocea lui Nicu Covaci va fi imprimată, într-o serie de intervenții.

La 10 ani de la ultimul album al formației, „Vino, Țepeș!”(2014), discul „Nemuritor” se anunță un proiect grandios.

Costin Adam: „Nicu Covaci și-a câștigat dreptul de a fi nemuritor”

Sicriul lui Nicu Covaci este depus, azi, la Filarmonica de Stat „Banatul” din Timișoara (Bulevardul C. D. Loga nr. 2). Marți, între orele 11:00 și 20:00, dar și miercuri, între orele 9:00 și 17:00, spațiul va fi deschis pentru cei care doresc să își ia rămas bun de la marele artist și cetățean de onoare.

„Vocea” trupei Phoenix, Costin Adam, a avut o relație extrem de strânsă cu Nicu Covaci. „Era ca un tată”, spunea (Facebook)

Accesul în Filarmonică se va face pe intrarea principală și se va urmări fluxul indicat în interior, pentru a evita blocajele. „Conform dorinței celor apropiați, ceremonia de înhumare va fi privată”, au mai transmis reprezentanții formației Phoenix.

„Totul se va respecta conform dorințelor lui. Ceea ce ne rămâne e imensa moștenire culturală și artistică. Nicu Covaci a fost un naționalist real, un simbol al libertății. De ce să intervenim peste ce și-a dorit? Să ne bucurăm de ce și-a lăsat în urmă. Să ne bucurăm că am fost contemporani cu el. Nicu Covaci și-a câștigat dreptul de a fi nemuritor. Să îl lăsăm să fie!”, a mai declarat solistul Phoenix, Costin Adam.

Picturile și chitarele lui Nicu Covaci vor fi expuse la Timișoara

Un proiect anunțat încă de la finele anului trecut, începe să prindă contur în această perioadă. Este vorba de ceea ce presa a numit „Muzeul Phoenix”. Mare parte din lucrările de artă ale lui Nicu Covaci, chitarele lui și multe alte obiecte personale sau importante pentru formație, ca și albumele trupei, se vor regăsi într-o  expoziție permanentă care va fi creată în cadrul Muzeului Național al Banatului din Timișoara.

Operele de artă ale lui Nicu Covaci vor fi expuse la Timișoara (Instagram)

Nicu Covaci este absolvent al Liceului de Arte și al Institutului de Arte Plastice din Timișoara, orașul în care s-a născut în 19 aprilie 1947. În perioada în care a trăit în străinătate a predat artele la o universitate din Germania. Toată viața lui, în paralel cu muzica, a pictat și a sculptat. Dar, marea lui pasiune era pentru culoare. Nicu Covaci a lăsat în urmă o colecție impresionantă de  opere de artă cu adevărat vibrante. Indiferent că e vorba de portrete sau peisaje, lucrările lui sunt pline de dinamism.

Nicu Covaci își semna lucrările simplu, doar cu numele de familie (Instagram)

În anul 2000, Nicu Covaci a realizat o pictură gigantică, în oraşul german Osnabrück. „Gladiator 2000” a fost pictată pe o pânză întinsă pe peretele unei săli de sport, care a fost recunoscută, mult timp, drept cea mai mare pictură pe pânză din lume. A lucrat două luni şi s-a folosit de o macara. Din păcate, această lucrare a fost distrusă după prăbușirea unor copaci în urma unei furtuni.

În anul 2000, la Osnabrück, în Germania, Nicu Covaci a realizat cea mai mare pictură pe pânză din lume (la momentul respectiv și mulți ani după aceea) de 46 x 6 m (Instagram)

„Am început să fac expoziţii de pictură. Făcusem un tablou pe pânză de 45 / 6 m. Am întins o pânză pe o structură de oţel pe care o pictam de pe o macara. M-au angajat la decenatul cultural al oraşului să fac atât concepţie, cât şi producţie la spectacolele „Evita” şi „Jesus Christ Superstar”, la teatrul din Osnabrück”, povestea Covaci pe blogul său.

Nicu Covaci pictor
Înainte de a fi legitimat de UAP (mai 2024), Nicu Covaci a lucrat la o serie de 10 picturi cu jucători de polo (Instagram)

În anul 2021, invitat la Buzău International Arts Festival, a avut o expoziție la Galeriile de Artă, iar în perioada martie – aprilie 2023, împreună cu Valeriu Sepi, a expus la Muzeul Național „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu. Apoi a început o serie de 10 picturi cu jucători de polo călare. În luna mai 2024, Nicu Covaci a devenit membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. Uniunea Compozitorilor îl picase pe Covaci la examen și nu i-a acordat calitatea de membru.

Singurul președinte al României care a înțeles valoarea Phoenix

Așa cum am mai arătat, este regretabil că personalitatea lui Nicu Covaci sau formația de importanță majoră în istoria culturală românească, Phoenix, nu și-au găsit locul în programul Timișoara  Capitală Europeană a Culturii 2023. Ceea ce nu s-a făcut la timp nu poate fi recuperat, dar e important cum se duce mai departe moștenirea acestui artist și om emblematic.  

Este de amintit însă că un singur președinte al României a recunoscut valoarea formației Phoenix, în formula inițială, formație care a dat ora exactă în muzica românească și care a zdruncinat atât de tare sistemul comunist încât a ajuns să fie interzisă din ordinul dictatorului Nicolae Ceaușescu.

În 12 noiembrie 2007, Nicu Covaci, Florin (Moni) Bordeianu, Josef Kappl, Manfred Neumann, Bogdan Bradu, Ionuţ Contraş şi Cristi Gram au fost decoraţi de preşedintele Traian Băsescu cu Ordinul „Meritul cultural în grad de cavaler”, în vreme ce Ovidiu Lipan Ţăndărică, având deja această distincţie, a fost înaintat la gradul de ofiţer.

Sursa foto: Instagram – Nicu Covaci art, Facebook

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre