Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării a anunțat, luni, că 100 de tineri geniali vor beneficia de 13.500 euro fiecare. Este vorba de burse pentru activitatea de cercetare. Bogdan Ivan a anunțat deblocarea a 7.000.000 lei, fonduri din Planul Naţional de Cercetare Dezvoltare şi Inovare (PNCDI IV), pentru stimularea performanţelor doctoranzilor şi post-doctoranzilor români în activitatea de cercetare, prin intermediul Burselor Ştefan Odobleja.
„Am deblocat Bursele Ştefan Odobleja: 100 de tineri români geniali vor beneficia de 13.500 euro fiecare, pentru activitatea de cercetare. Finanţăm cu 7 milioane de lei tinerii specialişti români, prin acest program competitiv de burse ce poartă numele savantului Ştefan Odobleja, ale cărui cercetări au contribuit la dezvoltarea ciberneticii. Fiecare bursier selectat în competiţie va beneficia de până la 13.500 de euro pentru activităţile sale de cercetare, pe durata unui an academic”, a precizat ministrul Cercetării, Bogdan Ivan.
Cine a fost Ştefan Odobleja și cum se aplică pentru burse
Ştefan Odobleja (1902 – 1978) a fost un savant remarcabil, contribuţiile sale în sfera ciberneticii aducându-i atât recunoaşterea lumii academice, cât şi ostilitatea regimului totalitar comunist. Datorită contribuţiilor sale, îndelung ignorate şi nerecunoscute, în anul 1990 Ştefan Odobleja a fost ales, post-mortem, membru al Academiei Române.
Cercetătorul, care a activat ca autor, filozof, medic militar și scriitor, este considerat precursor mondial al ciberneticii generalizate pe care el însuși a denumit-o „psihologia consonantistă”. În istoria academică română, rămâne un exemplu. Ștefan Odobleja a terminat cele cinci clase ale ciclului primar în satul său de origine în fiecare an cu premiul I.
A urmat liceul Traian din Turnu-Severin, unde a învățat foarte bine limba franceză. Acest lucru i-a permis, mai târziu, să-și scrie și să își publice operele sale fundamentale la Paris, în Franța, în limba franceză. După terminarea liceului, Ștefan Odobleja s-a înscris la facultatea de medicină, secția militară.
Bursele de cercetare Ştefan Odobleja reprezintă o competiţie multianuală, cu derulare pe întreaga perioadă de implementare a PNCDI IV. Depunerea cererilor de finanţare se realizează într-o singură etapă, utilizându-se platforma de depunere online https://uefiscdi-direct.ro.
Sursa foto. pixabay, Odobleja.ro
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook