Simona Ionescu / Redactor Șef

27 aprilie 2025, Duminica Tomii, tradiții mai puțin cunoscute. Ce pățesc cei care muncesc sau se ceartă în această zi sfântă

27 aprilie 2025, Duminica Tomii, tradiții mai puțin cunoscute. Ce pățesc cei care muncesc sau se ceartă în această zi sfântă
Duminica Tomii vorbește despre momentul în care Iisus Hristos, la opt zile după Înviere, s-a arătat ucenicilor prin ușile încuiate și l-a îndemnat pe Apostolul Toma să-i atingă rănile pentru a crede în Învierea Sa. Ziua este plină de tradiții și obiceiuri, păstrate din cele mai vechi timpuri.

Duminica Tomii, sărbătoare marcată cu o cruce roșie în calendarul ortodox, este ultima zi a Săptămânii Luminoase, o perioadă de bucurie și lumină spirituală, în care porțile Raiului sunt considerate deschise. Ce tradiții se păstrează pentru bunăstare casei.

Pomenile pe ape curgătoare

Pe lângă participarea la Sfânta Liturghie și pomenirea morților, Duminica Tomii este însoțită de o serie de tradiții mai puțin cunoscute, păstrate în special în mediul rural. În Banat una dintre cele mai interesante tradiții este cea de a trimite pomeni pe ape curgătoare pentru sufletele morților.

Femeile din sate pregătesc coșulețe din nuiele, împletite de copii din ramuri fragede de alun sau salcie, în care așază ouă roșii, colaci și o lumânare aprinsă. Aceste coșulețe sunt sfințite la biserică, apoi lăsate să plutească pe râuri. Se crede că aceste daruri ajung la sufletele celor răposați, eliberându-le de păcate și ajutându-le să-și găsească pacea.

Se aruncă coji de ouă roșii în apă

Mese întinse în cimitir în Duminica Tomii. Sursă foto: Alla Ceapal (RFE/RL)

Duminica Tomii este cunoscută și ca Paștele Morților, iar tradiția spune ca toate cojile de ouă roșii să fie aruncate în ape curgătoare. De asemenea, în unele zone, credincioșii merg la cimitire pentru a întinde mese cu bucate tradiționale (ouă roșii, cozonaci, vin) fie lângă morminte, fie lângă biserică.

În unele sate din Moldova, se aruncă coji de ouă roșii în ape curgătoare pentru a anunța Blajinilor, spirite pașnice considerate strămoși mitici, că Paștele a sosit.

Ce nu aveți voie să faceți în Duminica Tomii

Zi sfântă, Duminica Tomii vine cu o serie de interdicții menite să păstreze sacralitatea momentului și să evite atragerea ghinionului sau a necazurilor. Este strict interzis să spălați rufe, să faceți curățenie, dar și cusutul sau călcatul rufelor.

Aceste activități sunt considerate lipsite de respect față de caracterul sacru al zilei și pot atrage ghinion. Conform tradiției, certurile, bârfele sau vorbele de ocară, mai ales la adresa celor morți, sunt păcate grave care pot aduce un an greu, plin de obstacole.

De asemenea, credincioșii trebuie să mănânce doar după ce se termină Sfânta Liturghie. În unele zone, se crede că lacrimile vărsate în această zi pentru cei morți pot tulbura sufletele, așa că este indicat să se evite plânsul excesiv.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *