Simona Ionescu / Redactor Șef

A fost anunțat marele câștigător al galei Premiilor EFA, ediția 34. România a fost și ea în poveste. Evenimentul s-a desfășurat fără public

A fost anunțat marele câștigător al galei Premiilor EFA, ediția 34. România a fost și ea în poveste. Evenimentul s-a desfășurat fără public
Sâmbătă seară a avut loc decernarea premiilor Academiei Europene de Film (EFA). Din cauza pandemiei de coronavirus, evenimentul a fost în format hibrid.

Transmisă în direct, online, gala premiilor Transmisă în direct, online, gala premiilor Academiei Europene de Film a avut loc la Berlin și a fost găzduită de actriţa şi scriitoarea Annabelle Mandeng. România a fost și ea prinsă în poveste.

A fost anunțat marele câștigător al galei Premiilor EFA, ediția 34. Evenimentul s-a desfășurat fără public

4200 de membri ai Academiei Europene de Film au votat online, iar marele câștigător a fost lungmetrajul „Quo vadis, Aida?”, regizat de Jasmila Žbanić. Pelicula s-a impus la trei categorii ale premiilor EFA, respectiv film european, regizor european şi actriţă europeană, în persoana talentatei Jasna Duričić.

Care este povestea filmului

Pelicula vorbește despre viața unei familii din perioada războiului din Bosnia, prinsă în genocidul din 1995 de la Srebrenic, cea mai mare crimă în masă din Europa de după Al Doilea Război Mondial. Atunci, armata Republicii Srpska, aflată sub comanda generalului Ratko Mladić a omorât peste 8.000 de musulmani bosniaci, bărbaţi şi băieţi.

În ceea ce o privește pe Aida, aceasta este translator ONU în Srebrenica. Din nefericire, odată ce armata sârbă va prelua controlul asupra orașului, Aida și familia ei trebuie să găsească adăpost într-o tabără ONU, iar aceasta caută cele mai bune soluții.

Filmul a primit o finanțare de 1,84 milioane de lei

Filmul este o coproducţie Bosnia şi Herţegovina, Norvegia, Olanda, Austria, România, Franţa, Germania, Polonia, Turcia și a primit o finanțare de 1,84 milioane de lei. Este cea mai mare sumă pe care a dat-o Centrul Naţional al Cinematografiei la sesiunea I/2018 a concursului de proiecte.

Co-produsă de Cristian Nicolescu pentru Digital Cube, pelicula a fost și este cea mai scumpă producţie de până acum realizată în Bosnia şi Herţegovina. Desemnat cel mai bun film internațional la gala Spirit Awards, „Quo vadis, Aida?” a fost nominalizat și la categoria cel mai bun lungmetraj internaţional a premiilor Oscar.

Trei nominalizări pentru LUX European Audience Film Award

Tot sâmbătă au fost anunțate și filmele nominalizate pentru LUX European Audience Film Award. Este vorba de „Great Freedom”, „Flee” şi „Quo vadis, Aida?”. Evenimentul va fi prezentat de Parlamentul European şi European Film Academy, în parteneriat cu Europa Cinemas şi Comisia Europeană.

Sursă foto: indirewire

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre