Bolojan a promulgat o lege care le dă fiori reci multora. Vor rămâne săraci

Ilie Bolojan, președintele interimar, tocmai a promulgat o lege care le dă fiori reci multora. Vor rămâne săraci, odată aplicată. Este vorba despre un act normativ care modifică Codul de procedură penală, simplificând mult procedura de confiscare a averilor.
Concret, măsura va putea fi dispusă de procuror prin ordonanță sau de către judecătorul de cameră preliminară. Mai mult, prevederile legii se aplică inclusiv în procesele civile, unde se poate solicita confiscarea specială pentru a nu se distruge averea.
Decizia este una istorică. Odată ce confiscarea averilor poate fi dispusă ușor, statul va putea recupera mai simplu și mai rapid prejudiciile din partea celor condamnați penal.
Conform legii, confiscarea specială reprezintă o măsură de siguranță, cu caracter patrimonial, constând în confiscarea unor bunuri determinate, aflate în legătură cu fapta comisă. Altfel spus, se trec în proprietatea statului unele bunuri care aparțin autorului faptei penale vizate, considerându-se că, dacă ar rămâne la acesta din urmă, s-ar crea o stare de pericol pentru valorile sociale, întrucât ele ar putea fi folosite pentru săvârșirea de noi infracțiuni.
„Art. 249. – (1) Procurorul, în cursul urmăririi penale, judecătorul de cameră preliminară sau instanța de judecată, din oficiu sau la cererea procurorului, în procedura de cameră preliminară ori în cursul judecății, poate lua măsuri asigurătorii, pentru a evita ascunderea, distrugerea, înstrăinarea sau sustragerea de la urmărire a bunurilor care pot face obiectul confiscării speciale sau al confiscării extinse, ori care pot servi la garantarea executării pedepsei amenzii, a cheltuielilor judiciare sau a reparării pagubei produse prin infracțiune.”
„(6) Măsurile asigurătorii prevăzute la alin. (5) se pot lua și la cererea părții civile. Cererea se adresează procurorului, judecătorului de cameră preliminară sau instanței de judecată, după caz. Măsurile asigurătorii luate din oficiu de către organele judiciare prevăzute la alin. (1) pot folosi și părții civile.”
(6¹) – În cursul urmăririi penale, măsurile asigurătorii sunt luate de procuror prin ordonanță. Procurorul dispune de îndată asupra luării măsurilor asigurătorii atunci când cererea este făcută de partea civilă.
(6²) – Ordonanța de luare a măsurilor asigurătorii se comunică suspectului sau inculpatului și părții civile odată cu aducerea la îndeplinire a acestor măsuri. Ordonanța de respingere a cererii părții civile se comunică acesteia și suspectului sau inculpatului de îndată.
(6³) – Judecătorul de cameră preliminară sau instanța de judecată, după caz, se pronunță asupra luării măsurii asigurătorii în camera de consiliu, fără citarea părților, prin încheiere motivată. Judecata se face de urgență. Participarea procurorului este obligatorie.
(6⁴) – Încheierea prin care s-a dispus luarea măsurilor asigurătorii se comunică inculpatului și părții civile odată cu aducerea la îndeplinire a acestor măsuri. Încheierea de respingere a cererii părții civile se comunică acesteia și inculpatului de îndată după pronunțare.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook