Simona Ionescu / Redactor Șef

Ce ascunde apariția unei persoane decedate în vis. Un studiu psihologic explică tot

Ce ascunde apariția unei persoane decedate în vis. Un studiu psihologic explică tot
Oamenii au nevoie de vise pentru a suporta realitatea, afirma savantul Sigmund Freud, fondatorul psihanalizei, o metodă clinică pentru tratarea psihopatologiei prin dialog între pacient și psihanalist. Visele sunt considerate fie simple procese fiziologice cărora nu trebuie să le căutăm semnificaţii, fie „mesaje” care ne pot schimba soarta.

Visele au făcut obiectul a nenumărate cercetări, care au oferit rezultate uimitoare. Atunci când o persoană are vise cu o persoana decedată, „în popor” se spune că vei primi vești neașteptate sau că vei avea parte de schimbări importante în viață. Dar, din punct de vedere psihologic, a visa un om decedat poate semnifica sfârșitul unei etape a vieții tale.

Atunci când în vis apare o persoană decedată, poate fi vorba de sentimente „moarte”. De asemenea, reprezintă legături interpersonale care s-au pierdut. Însă, dacă persoana pe care o visezi îți este apropiată și a decedat de curând, nu trebuie să te îngrijorezi. Asta înseamna că încă suferi din această cauza, ceea ce este perfect normal. Motiv pentru care, este posibil să ai o lipsă de motivație și poți avea senzația că mergi pe loc și că nu reușești să avansezi în viață, oricât te-ai strădui. 

Ce se întâmplă, de fapt, atunci când un apropiat sufletului tău, dar care nu mai este printre noi, îți apare în vis

Jennifer Shorter este un psiholog renumit care a decis să povestească despre visele pe care le-am avut măcar o dată în viață cu toții. Ce se întâmplă, de fapt, atunci când una din persoanele dragi sufletului tău, dar care nu mai este printre noi, îți apare în vis. Psihologul susține că visele sunt cele care pot provoca un impact extrem de mare asupra omului. 

Jennifer Shorter a evidențiat câteva caracteristici comune tuturor visurilor în care ne pot apărea oameni dragi care au decedat. Toate persoanele decedate pe care le visăm nu sunt bolnave și mereu par foarte tineri. Mesajele care ne vin de la astfel de persoane pot fi comunicate nu numai prin cuvinte, dar și prin anumite simboluri. Aceste vise, de regulă, sunt percepute mult mai intens și ne par mult mai reale decât oricare alte vise.

Interpretările viselor în care apare o persoană decedată

Experiențele de acest gen trebuie luate în serios, deoarece ne pot schimba radical viața. Ele ne pot ajuta să înțelegem mai bine unele lucruri. Totodată, ne pot ajuta în luarea unor decizii importante în viața noastră. În funcție de circumstanțele în care apare mortul în vis, există mai multe interpretări.

Situația în care în vis persoana decedată apare încă în viață și participă la acțiune ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat (însă fără a avea un rol principal) este legată de un sentiment latent de dor al persoanei, care doare, fără a fi vorba, însă, de sentimente foarte tulburătoare sau intense. Dacă persoana decedata are un rol important în acțiunea din vis și te străduiești să o ajuți, subconștientul îți semnalează că simți că ai lăsat ceva nerezolvat între voi, atunci cand aceasta era în viață.

Visul în care persoana decedată încearcă să te sfatuiasca cu ceva semnifică o necesitate din viața reală. Ai nevoie de ghidare, protecție și confort, pe care nu o exprimi. Așadar, te poți simți singur/singură și neputincios/neputincioasă. Aceste aspecte se reflectă în ceea ce visezi. Un astfel de vis, în care un spirit îți arată calea, poate fi foarte reconfortant în perioadele dificile.

Un studiu realizat în 1992 pe tema viselor cu persoane dragi decedate a reușit sa identifice patru categorii de astfel de vise

În prima categorie identificată în studiu, cel care visează persoana decedată rămâne surprins că aceasta apare în viața. Aceste vise se numesc vise de „înviere” și au reprezentat 39% din visele celor care au participat la studiu. Ele implica o forma de negare a morții persoanei dragi.

A doua categorie, este cea în care cel care visează primește sfaturi de la persoana decedată. Acesta a reprezentat 23% din visele pe aceasta tema. De obicei, au loc după mult timp de la dispariția persoanei și declanșează sentimente pozitive, arătând că cel care visează s-a împăcat cu evenimentul nefericit.

A treia categorie de vise care includ oameni morți sunt cele în care decedații își iau adio. Ei asigură persoana care visează că totul este în regulă. Aceste vise au reprezentat în cadrul studiului 29% din cazuri.

Cea de-a patra și ultima categorie este cea în care visele despre morți capătă o nuanță filosofică, iar cel care doarme își pune întrebări despre propria existență, raportandu-se la apropiatul care a pierit. Aceste vise au avut o reprezentat 18% din cazuri.

Sursă: ziarulnational.md

S-a băbit, Zăvoranca? S-a luat de look-ul Deliei care, totuși, joacă în Liga I a vedetelor

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre