Simona Ionescu / Redactor Șef

Colecționari de artă care au agățat pe pereți falsuri acreditate legal. Anchetă de proporții

Colecționari de artă care au agățat pe pereți falsuri acreditate legal. Anchetă de proporții
Falsurile în lumea artistică sunt de când lumea și nu puține sunt poveștile în care tablouri celebre sau alte opere de artă de valoare au fost implicate. Chiar dacă azi suntem mai degrabă expuși fake-urilor din zona modei de lux, falsurile din artă sunt la ordinea zilei și fac victime mai ales în rândul oamenilor de a o anume categorie socială, care ajung să aibă pagube destul de mari.

Chiar dacă nu sunt neapărat foarte vizibili, România nu duce lipsă de colecționari de artă, iar când unii își etalează colecțiile pe simeze, acestea sunt o adevărată bucurie. Sute de pasionați de artă, însă, au luat țeapă prin intermediul unui expert autorizat de Ministerul Culturii.

În urma unei anchete de proporții, s-a dovedit cum colecționarii au agățat pe pereți falsuri acreditate legal. Este vorba de nu mai puțin de 200 de colecționari care au avut parte de țeapa vieții lor, după ce au achiziționat la „preț bun” opere de artă pentru care au primit certificate ce atestau că aparțineau marilor artiști naționali.

Sute de colecționari de artă au agățat pe pereți falsuri acreditate legal

Expertul în artă Cotinel Munteanu a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare, după ce a emis false certificate prin care a atestat autenticitatea a peste 200 de tablouri. Oficial, acestea ar fi fost realizate de mari clasici ai picturii românești, precum Nicolae Tonitza, Nicolae Grigorescu, Camil Ressu, Ștefan Luchian, etc. În realitate, însă, tablourile doar imitau stilurile și semnăturile acestor pictori români celebri, conform Rador Radio România.

Poliția a arătat unul din tablourile falsificate, care a fost vândut ca fiind un „Tonitza original”

Victimele expertului Munteanu au fost oameni de afaceri, medici și profesori universitari care își doreau să se laude prietenilor că au un tablou clasic original pe perete. Și firme specializate în expoziții de artă au luat țeapă în încercarea de a-și crește valoarea cu astfel de „opere”.

Tablourile „originale” se vindeau cu mai puțin de 1500 de euro

Ancheta în acest caz a început în urmă cu doi ani, cu percheziții în București, Iași și Botoșani, în legătură cu vânzarea unor tablouri realizate în secolul XIX, pe care, de fapt, erau falsificate semnăturile unor pictori români celebri. Prejudiciul total este estimat la peste 440.000 de lei, iar unii dintre păgubiți au început procese civile pentru recuperarea daunelor, mai arată sursa citată.

„În urma investigațiilor efectuate, a reieșit că, în perioada martie 2020 – decembrie 2021, reprezentantul unei galerii de artă din București, în scopul obținerii unor foloase patrimoniale injuste de la diferiți clienți, ar fi comercializat tablouri atribuite în mod nereal unor pictori români renumiți, ca de exemplu Nicolae Tonitza, Nicolae Grigorescu, Camil Ressu, Ștefan Luchian, etc.

Pentru inducerea în eroare a cumpărătorilor, lucrările artistice ar fi fost însoțite de certificate de expertiză întocmite de un expert acreditat de Ministerul Culturii, în care se menționa în mod nereal că picturile, purtând în fals semnătura unor pictori celebri, ar fi aparținut acestora”, transmiteau la acea vreme autoritățile.

Ce au descoperit anchetatorii

Concret, conform anchetatorilor, peste 200 de cumpărători ar fi fost înșelați. Oamenii legii au reușit să identifice straetegia prin care au fost tranzaționate picturile. „Respectivele lucrări artistice nu sunt copii sau reproduceri ale unor picturi celebre. Erau achiziționate tablouri din diferite surse, care aparțineau perioadei anilor 1800, în care au trăit pictorii. Fie nu erau semnate, fie semnătura era ștearsă, iar apoi se aplica o semnătură a unui pictor celebru.

Acestea aveau un certificat de autenticitate eliberat de reprezentantul Ministerului Culturii. Erau vândute, în medie, la un preț cuprins între 6.000 și 7.000 de lei”, se menționează în rechizitoriul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Conform sentinței, expertul autorizat de Ministerul Culturii Cotinel Munteanu nu va merge la pușcărie, dar va trebui să presteze 60 de zile de muncă în folosul comunității și să achite cheltuieli judiciare în valoare de aproximativ 40.000 de lei.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri